eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Ausztria további nyolcvan rendőrt küld a Brenner-hágóra

Ausztria további nyolcvan rendőrt és kiszolgáló személyzetet vezényel a Brenner-hágóra, hogy megerősítsék a járőrözést az Olaszország felől növekvő számban érkező regisztrálatlan migránsok feltartóztatására - közölte vasárnap este újságírókkal Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter.

"Szemlátomást a migránsok itt-ott át tudnak jutni a Brenneren, néha egy sem érkezik, máskor pedig öten, heten vagy tízen jönnek" - mondta Sobotka, aki szerint kis számban menedékkérők is akadnak köztük.

"Ezért megfelelő intézkedéseket foganatosítunk mindenütt a Brenner térségében" - mondta Sobotka. A belügyminiszter szerint harminc rendőr érkezik Tirolból és ötven máshonnan Ausztriából, hogy megkezdjék a fokozott határellenőrzést, feltartóztassák a vonattal, busszal vagy személygépkocsival érkező migránsokat. Felhívta a figyelmet arra, hogy a húsvéti ünnepek idején elkezdett ismét növekedni az illegális határátlépések száma, míg korábban csökkent.

Sobotka tagadta, hogy az intézkedésnek bármi köze lenne az ausztriai elnökválasztáshoz, amely második, vasárnapi fordulójában fej-fej mellett végzett Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje 51,9 százalékkal és Alexander Van der Bellen, a Zöldek pártja által támogatott jelölt, akik a voksok 48,1 százalékát kapta. Végleges eredmény csak hétfőn, a levélben leadott szavazatok összeszámlálása után várható.

Wolfgang Sobotka pénteken az olasz-osztrák határon az olasz kollégájával közösen tartott sajtótájékoztatón elismerte, hogy "jelen pillanatban" nincs ok a határellenőrzés életbe léptetésére a Brenner-hágón, mert "az illegális bevándorlók száma gyakorlatilag a nullára esett vissza az utóbbi hetekben".

A határellenőrzés - és az ezzel esetleg együtt járó kerítésépítés - tervét nemcsak Olaszország, hanem az Európai Unió is hevesen ellenezte. Az EU előző nap, csütörtökön engedélyezte az ideiglenes határellenőrzés meghosszabbítását a schengeni övezet öt országának, köztük Ausztriának, amelyek tavaly szeptemberben vezették ezt be, amikor a migránsok áradata a legnagyobb volt - de csak azokon a helyeken, ahol az ellenőrzés már most is működik, azaz a Brenner-hágónál nem.

Ausztria a bírálatok dacára a hónap elején hozzáfogott a határzár felépítésének előkészületeihez a Brennernél. A döntést széles körben az előretörő szélsőjobboldalnak tett engedményként értékelték a választások előtt. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a múlt héten "katasztrofálisnak" minősítette a határellenőrzés esetleges bevezetését a Brenner-hágónál.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×