eur:
393
usd:
366.79
bux:
66639.49
2024. április 25. csütörtök Márk

Olajtermelő létesítményeket ürítenek ki a tűzvész miatt Kanadában

Tucatnyi olajtermelő létesítmény mintegy négyezer munkásának evakuálását rendelték el Alberta államban, Kanadában helyi idő szerint hétfőn a közeledő tűzvész miatt.

A hatóságok szerint óvintézkedésről van szó. Tájékoztattak arról is, hogy a tűzvész percenként 30-40 métert terjed. Riasztást adtak ki amiatt is, hogy a lángok által fenyegetett Fort McMurray-ben és környékén már vészesen rossz minőségű a levegő. Mint mondták: az általában 1-től 10-ig terjedő skálán megadott légszennyezettségi érték hétfőn elérte a 38-at.

A város lakossága, mintegy 90 ezer ember már két hete kénytelen volt elhagyni otthonát a tűzvész miatt, amely 2400 épületet pusztított el a településen.

A lángok a hivatalos tájékoztatás szerint jelenleg mintegy 285 ezer hektáros területen pusztítanak.

Az olajtermelő létesítmények leállítása naponta mintegy egymillió hordóval vetette vissza a kitermelést. Bill Morneau kanadai pénzügyminiszter felhívta a figyelmet arra, hogy a katasztrófa a központi költségvetést is meg fogja terhelni, de arra egyelőre nem tért ki, hogy mennyivel. Azt ígérte ugyanakkor: Kanada kiáll Fort McMurray mellett, és közös erővel építik majd újra a várost.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×