eur:
393.75
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Komoly előrehaladás nélkül értek véget a bécsi Szíria-tárgyalások

A polgárháború sújtotta Szíriával foglalkozó genfi béketárgyalások minél előbbi felújítása mellett foglaltak állást kedden Bécsben a Szíriát Támogató Csoport külügyminiszterei, komolyabb előrehaladást azonban nem értek el a polgárháború megállításának kérdésében.

A tanácskozást John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter vezette.

A csoport képviselői először 2015 októberének végén ültek össze az osztrák fővárosban, eszmecseréjüket ezért Bécsi Formátumnak is nevezik. A tanácskozásokba 17 ország kapcsolódott be, az Egyesült Államokon és Oroszországon kívül például Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, Szaúd-Arábia, Irán és Törökország is. A résztvevők körében vitatott, hogy mely ellenzéki milíciákat minősítsenek terrorcsoportoknak, illetve az egyre törékenyebb szíriai fegyvernyugvás feltételei is.

John Kerry kedden Bécsben egyebek között azt hangsúlyozta, hogy "fikarcnyit sem lehet elégedett senki a szíriai helyzettel".

Oroszország, Szíria legfontosabb szövetségese ismét leszögezte, hogy a konfliktusban részes összes féllel beszélni kell, így Bassár el-Aszad szír elnökkel is. "Mi nem Aszadot támogatjuk, hanem a terrorizmus elleni harcot" - mondta Lavrov külügyminiszter. Lavrov kijelentette, hogy Oroszország Aszadot nem személyében támogatja, ám igen értékesnek tartja a szíriai katonaságnak a terrorista csoportokkal folytatott küzdelemben játszott szerepét.

A genfi béketárgyalások újabb fordulójának pontos dátumát Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja nem nevezte meg, csak annyit jegyzett meg, hogy "nem szabad a megbeszélések dinamikáját veszni hagynunk".

A Szíriát Támogató Csoport csúcspolitikusai egyetértettek abban, hogy tovább kell növelni a konfliktusban részt vevő felekre nehezedő nemzetközi nyomást. Amennyiben a felek vétenek a tűzszünet ellen, a Szíriát Támogató Csoport intézkedéseket is foganatosíthat. Jelenleg csak az Iszlám Állam és az an-Nuszra Front, az al-Kaida szíriai ága számít terrorista csoportnak, amelyeket meg lehet támadni. Ők nem részesei a fegyvernyugvási megállapodásnak.

Ezen kívül még intenzívebbé kell tenni a humanitárius segítségnyújtást. Amennyiben a világtól elvágott szíreknek szánt segélyek eljuttatását a címzettekhez szárazföldön akadályoznák, a Világélelmezési Program (WFP) légi úton fogja ellátni a nélkülözőket élelmiszerrel és orvosságokkal.

A bécsi megbeszéléseken a 17 ország külügyminiszterein és diplomatáin kívül részt vettek az Arab Liga, az Európai Unió és az ENSZ képviselői is. Ez volt a Támogató Csoport első összejövetele a februárban tető alá hozott, de egyre törékenyebb tűzszünet kihirdetése óta.

A genfi béketárgyalások áprilisban szakadtak meg, miután az ellenzék otthagyta a megbeszéléseket. A kormány és az ellenzék képviselői szóba sem elegyednek egymással. Az ellenzék Aszad távozását követeli, a kormányoldal hallani sem akar erről. A felek kölcsönösen a fegyvernyugvás megszegésével is vádolják egymást. Genfben eddig három fordulót tartottak.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
×
×
×
×