eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Rendcsinálást és fegyelmet ígér a Fülöp-szigetek új elnöke

Az antiszociális viselkedés büntetését, rendcsinálást és a szervezett bűnözés megszüntetését ígérte a Fülöp-szigetek megválasztott elnöke egy hétfői televíziós interjúban, amely az első volt a megválasztása óta.

A törvényes rend helyreállításával kampányoló Rodrigo Duterte az elképzeléseit ismertetve közölte: vissza akarja állítani a halálbüntetést, engedélyezni fogja a rendőröknek, hogy ellenszegülés esetén a helyszínen agyonlőjék a szervezett bűnözéssel gyanúsított személyeket, betiltaná az alkohol fogyasztását nyilvános helyen, leszámolna a részeg vagy drogos állapotban való gépkocsivezetéssel és "hanyagság" címén megbüntetné azokat a szülőket, akik este tíz óra után hagyják kimenni az utcára a gyermeküket. Büntetné azokat is, akik éjjel hangoskodással, erős zajjal zavarják mások álmát - mondta.

Politikai szándékaira kitérve bejelentette, hogy béketárgyalásokat kezdene a marxista felkelőkkel, akik évtizedek óta harcban állnak a kormánnyal. A háborúskodás eddig 40 ezer halálos áldozatot követelt. Szeretne a kormányban is feladatot adni nekik, például a környezetvédelemben, a természeti erőforrások megóvásában, az agárreformban, a társadalombiztosítás és a munkaügy területén.

Az elnök meghívta a kormányba a kommunista párt alapítóját, José Maria Sisont, aki Hollandiában él száműzetésben. Sison azonnal visszaüzente, hogy ő személy szerint nem lép be a kormányba, de örül a felvetésnek és maga helyett más, hozzáértő embereket ajánlana.

Duterte azt is közölte, hogy két éven belül népszavazást szeretne tartani az ország föderalista berendezkedéséről, arról, hogy a tartományok nagyobb önállóságot kapjanak.

A 71 éves politikust még nem nyilvánították hivatalosan elnökké, de a szavazatok 96 százalékának összeszámlálása alapján 16 millió voksot kapott, 6 millióval többet, mint legerősebb vetélytársa. Beiktatása június 30-án esedékes.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×