Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az iraki hadsereg támadást indított az Iszlám Állam ellen

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Támadást indított hétfőn az iraki hadsereg, hogy visszafoglalja az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezettől Rutba városát a nyugat-iraki Anbár tartományban - tájékoztatott közleményében az egyesített hadműveleti parancsnokság.

A közlemény szerint a hadműveletben kommandósok, katonák, rendőrök, félkatonai szervezetek harcosai és határőrök is részt vesznek, harckocsikkal és tüzérséggel, az iraki és az amerikaiak vezette koalíciós légierő támogatásával.

Rutba városa mintegy 400 kilométerre nyugatra fekszik Bagdadtól, a fővárost a jordán határral összekötő főúton. A várost két évvel ezelőtt foglalta el az IÁ. Abban az évben a szunnita terrorszervezet nagy területeket vont ellenőrzése alá Bagdadtól nyugatra és északra, a rákövetkező évben pedig megszállta Anbár tartomány székvárosát, Ramádit is.

Az iraki erők azóta jelentős területeket foglaltak vissza az IÁ-től, beleértve Ramádit és a stratégiailag fontos Hít városát, de a dzsihadisták még mindig nagy térséget tartanak megszállva Anbárban, beleértve Fallúdzsa városát is, illetve az ő kezükön van Ninive tartomány nagy része is, a székvárossal, Moszullal együtt, amely Irak második legnagyobb települése.

Az IÁ továbbra is képes súlyos merényletek végrehajtására a kormány ellenőrzése alatt lévő területeken: múlt szerdán, egyetlen nap leforgása alatt mintegy százan haltak meg három bagdadi robbantásban, amelyek elkövetőjeként ez a terrorszervezet jelentkezett.