Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Újabb hekkelés a SWIFT-rendszerben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A közelmúltban egy újabb kereskedelmi bank számláját hekkelték meg ismeretlenek a nemzetközi bankközi fizetéseket lebonyolító SWIFT rendszerében - közölte a Reuters.

A SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) szóvivője megerősítette a hírt, de nem mondta meg, melyik bank volt az áldozat és hogy keletkezett-e anyagi kár.

Április végén tájékoztatta ügyfeleit a belgiumi székhelyű SWIFT, hogy rendszerében több olyan incidensre derült fény, amelyben rosszhiszemű bennfentes személyek vagy külső támadók pénzügyi műveleteket kezdeményeztek a hálózatba kapcsolt intézmények számítógépes rendszereiből.

A belgiumi székhelyű SWIFT mintegy háromezer pénzintézet által szövetkezeti formában üzemeltetett nemzetközi fizetési műveleteket lebonyolító bankközi átutalási rendszer. A hálózatot világszerte mintegy 11 ezer pénzintézet használja.

Februárban a bangladesi jegybanknak a New York-i Fednél vezetett számlájára kapcsolódtak rá ismeretlenek, akik belépve a SWIFT-rendszerbe, a jegybank részéről 35 átutalási megbízást adtak a számlakezelőnek összesen 1 milliárd dollár értékben.

A Fednél azonban gyanút fogtak az összeg nagysága miatt, és az átutalás megerősítését kérték a bangladesi jegybanktól. Mivel ez elmaradt, a 35 megbízásból harmincat azonnal töröltek. Mindez egy csütörtöki napon történt. Mivel pénteken és szombaton zárva van a bangladesi jegybank, szombaton és vasárnap pedig a New York-i Fed, ezért a maradék öt megbízással már csak hétfőn foglalkoztak. Addigra azonban ezek alapján 101 millió dollár átutalása elindult a bangladesi jegybank számlájáról. Ebből 20 millió visszakerült a jegybankhoz, de csak a szerencsének köszönhetően. Az egyik banktisztviselő ugyanis észrevette, hogy betűhiba történt az átutaló nevében és ezért az átutalás utolsó fázisában leállította az ügyletet. Az ügy nyilvánosságra kerülése után lemondott a bangladesi jegybank elnöke. Az ügy kivizsgálásához csatlakozott az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI).