Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megint nincs áttörés a berlini Ukrajna értekezleten

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Berlinben tartott legújabb Ukrajna-értekezleten sem sikerült lényeges előrelépést tenni az immár évek óta húzódó válság rendezésében, de a vendéglátó német külügyminiszter mégis úgy vélte, hogy a biztonsági kérdésekben haladás történt. Frank Walter Steinmeier példaként a szemben álló felek közötti információcserét, továbbá az EBESZ és katonai szakértők közötti egyeztetéseket említette.

A sorrendben immár 12. Ukrajna-konferencián a német, a francia, valamint az ukrán és az orosz külügyminiszter vett részt. A közel háromórás tanácskozáson ezúttal sem sikerült áttörést elérni, főleg azért nem, mert az orosz és az ukrán fél változatlanul egymást okolja a patt helyzetért. Ukrajna keleti térségében a kijevi kormány hadserege immár két éve szemben áll a Moszkva-barát szeparatista erőkkel.

A múlt év elején Minszkben ugyan béketervet dolgoztak, de ennek végrehajtása továbbra is várat magára. A béketerv egyik pontja választások kiírása a szeparatista erők ellenőrzése alatt álló területen. Kijev attól tart, hogy a választást Moszkva saját javára próbálja kihasználni. Az orosz külügyminiszter Berlinben megismételte, hogy ezt a kérdést az ukrán kormánynak közvetlenül az érintett területekkel kell rendeznie. Kijevben viszont a tartós fegyverszünet biztosítását szeretnék szavatolni a választási törvény kidolgozása előtt.

Annyit azonban sikerült elérni, hogy a szemben álló felek megegyeztek olyan bizottság létrehozásában, amely kompromisszumos javaslatot fog előterjeszteni a Donyeck és Luhanszk megyében esedékes választás lebonyolítására. Tény, hogy a több év tartó fegyveres konfliktus közel 10 ezer emberéletet követelt és közel másfél millió személyt tett nincstelenné.

A válságban játszott szerepe miatt az Európai Unió büntetőintézkedéseket léptetett életbe a moszkvai kormánnyal szemben, amelyek további fenntartását az uniós vezetők a minszki béketerv megvalósulásától tették függővé. Német tudósítók értesülései szerint Kelet-Ukrajnában a szakadár erőket a legkorszerűbb fegyverekkel ellátott orosz zsoldosok támogatják. Mint a DIE WELT cimű újság moszkvai forrásokra hivatkozva jelentette, ezek a zsoldosok Dmitrij Utkin vezetése alatt állnak, aki korábban az orosz katonai elhárítás különleges harci egységének főhadnagya volt és feltehetően továbbra is szoros kapcsolatban áll a moszkvai kormánnyal. A német újság szerint Dmitrij Utkin fegyveresei nemcsak az ukrán erőkkel folytatott összecsapásokban vettek részt, hanem szerepük volt a Kijevvel kiegyezni készülö szeparatista vezetők eltávolításában is.