eur:
395.02
usd:
372.06
bux:
65428.99
2024. április 17. szerda Rudolf

Megint nincs áttörés a berlini Ukrajna értekezleten

A Berlinben tartott legújabb Ukrajna-értekezleten sem sikerült lényeges előrelépést tenni az immár évek óta húzódó válság rendezésében, de a vendéglátó német külügyminiszter mégis úgy vélte, hogy a biztonsági kérdésekben haladás történt. Frank Walter Steinmeier példaként a szemben álló felek közötti információcserét, továbbá az EBESZ és katonai szakértők közötti egyeztetéseket említette.

A sorrendben immár 12. Ukrajna-konferencián a német, a francia, valamint az ukrán és az orosz külügyminiszter vett részt. A közel háromórás tanácskozáson ezúttal sem sikerült áttörést elérni, főleg azért nem, mert az orosz és az ukrán fél változatlanul egymást okolja a patt helyzetért. Ukrajna keleti térségében a kijevi kormány hadserege immár két éve szemben áll a Moszkva-barát szeparatista erőkkel.

A múlt év elején Minszkben ugyan béketervet dolgoztak, de ennek végrehajtása továbbra is várat magára. A béketerv egyik pontja választások kiírása a szeparatista erők ellenőrzése alatt álló területen. Kijev attól tart, hogy a választást Moszkva saját javára próbálja kihasználni. Az orosz külügyminiszter Berlinben megismételte, hogy ezt a kérdést az ukrán kormánynak közvetlenül az érintett területekkel kell rendeznie. Kijevben viszont a tartós fegyverszünet biztosítását szeretnék szavatolni a választási törvény kidolgozása előtt.

Annyit azonban sikerült elérni, hogy a szemben álló felek megegyeztek olyan bizottság létrehozásában, amely kompromisszumos javaslatot fog előterjeszteni a Donyeck és Luhanszk megyében esedékes választás lebonyolítására. Tény, hogy a több év tartó fegyveres konfliktus közel 10 ezer emberéletet követelt és közel másfél millió személyt tett nincstelenné.

A válságban játszott szerepe miatt az Európai Unió büntetőintézkedéseket léptetett életbe a moszkvai kormánnyal szemben, amelyek további fenntartását az uniós vezetők a minszki béketerv megvalósulásától tették függővé. Német tudósítók értesülései szerint Kelet-Ukrajnában a szakadár erőket a legkorszerűbb fegyverekkel ellátott orosz zsoldosok támogatják. Mint a DIE WELT cimű újság moszkvai forrásokra hivatkozva jelentette, ezek a zsoldosok Dmitrij Utkin vezetése alatt állnak, aki korábban az orosz katonai elhárítás különleges harci egységének főhadnagya volt és feltehetően továbbra is szoros kapcsolatban áll a moszkvai kormánnyal. A német újság szerint Dmitrij Utkin fegyveresei nemcsak az ukrán erőkkel folytatott összecsapásokban vettek részt, hanem szerepük volt a Kijevvel kiegyezni készülö szeparatista vezetők eltávolításában is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×