Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kiss J. László: Ausztria a legszigorúbb menekültpolitikát hozta létre

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Budapesti Corvinus Egyetem tanára úgy fogalmazott: Ausztria fél éven belül a nyitott határok politikájától eljutott Európa egyik legszigorúbb menekülttörvényéig. Kiss J. László az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: az osztrák választók nem tudták elfogadni Werner Faymann óriási pálfordulását a menekült ügyben, ezért szenvedett megalázó vereséget az elnökválasztáson.

Az áprilisi elnökválasztást követően a levegőben volt az osztrák kancellár hétfői lemondása, egyedül csak az ideje volt bizonytalan – fogalmazott az InfoRádió Aréna című műsorában a Budapesti Corvinus Egyetem tanára. Kiss J. László szerint a Werner Faymann vezette szociáldemokrata párt megalázó vereséget szenvedett, a politikusnak ezért kellett távoznia pártja, valamint Ausztria éléről is.

„Legalább két törésvonalat meg kell említeni. Az egyik az, az egyik nagy stratégiai kérdés a szocialista párt szempontjából az Osztrák Szabadságpárthoz való viszony. A párt egy része ellenzi, maga Faymann is az ellenzőkhöz tartozott, a párt másik része viszont nyitott. Burgenlandban például tavaly nyáron egy szabadságpárti és szocialista párti koalíció létesült” - mondta a Budapesti Corvinus Egyetem tanára.

Kiss J. László emlékeztetett arra, hogy a szociáldemokraták a néhai Jörg Haider fémjelezte Szabadságpárttal már 1986-ban megszakították az összes kapcsolatot. Nemrégiben pedig ez szakadt meg Burgenlandban.

Rövid távon viszont a menekültkérdés kezelése okozott problémákat. 2015 őszén – mint ahogy az egyetemi tanár mondta – Faymann Merkel legjobb tanítványa volt a nyitott határokat illetően. Nem sokkal később viszont teljesen megváltoztatta a politikáját.

„Egy olyan menekültpolitikát hoztak létre, ami a legszigorúbbá vált. Ez a nagy pálfordulás Werner Faymann politikájában nem volt előkészítve, sem a párton belül, sem a közvéleményben, épp ezért gyakorlatilag az emberek nem tudták hitelesnek tekinteni, és a szavazáson nem is honorálták” - fogalmazott Kiss J. László.

A Budapesti Corvnius Egyetem tanára szerint a két néppárt integráló ereje eleve is csökkent volna, a menekültválság azonban ezt felgyorsította.