eur:
395.68
usd:
366.63
bux:
65686.23
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Az olasz parlament megszavazta a melegházasságot

Szivárványszínű zászlókkal ünnepelték az olaszországi melegszervezetek szerdán a római képviselőház előtt annak a törvénycsomagnak a megszavazását, amely az olasz jogba bevezette a bejegyzett élettársi kapcsolatot, szabad utat engedve az eddig Olaszországban nem engedélyezett melegházasságoknak.

Bizalmi szavazással az olasz parlament alsóháza 369 igen, 193 nem szavazattal és 2 tartózkodással elfogadta az olaszul úgynevezett "polgári uniót" bevezető törvényt. A felsőház február 25-én szavazta meg a javaslatot. Az olasz kormány kedden jelentette be, hogy bizalmi szavazással kívánja elfogadtatni a vitatott törvénycsomagot, amelyet Monica Cirinna, a balközép kormányerő Demokrata Párt (PD) politikusa dolgozott ki.

A bejegyzett élettársi kapcsolat (civil union) jogi elismerése a hetero- és homoszexuális párokra egyaránt vonatkozik, a gyakorlatban azonban mindenekelőtt a melegházasságoknak ad szabad utat Olaszországban. A törvény nem használja a melegházasság kifejezést, de a jogszabályok értelmében mostantól az azonos nemű párok is az anyakönyvi hivatalokban regisztrálhatják kapcsolatukat, amelyet a heteroszexuálisokhoz hasonlóan a polgári bíróságon válással bonthatnak fel. A jogcsomag nem tartalmazza a béranyaságot, valamint kimaradt belőle az azonos nemű párok esetleges örökbefogadási lehetősége is.

Andrea Orlando olasz igazságügy-miniszter úgy nyilatkozott, a törvénycsomag évtizedes jogi mulasztást pótol. Olaszországban ugyanis eddig az évtizedek óta együtt élő meleg és leszbikus párok tagjai sem részesültek olyan alapvető jogokban, mint a kölcsönös egészségbiztosítás, özvegyi nyugdíj, öröklés.

Matteo Renzi olasz kormányfő, a PD főtitkára Facebook-bejegyzésében ünnepnapnak nevezte a bejegyzett élettársi kapcsolat megszavazását. A PD 2013-as választási programjában ígérte meg az élettársi kapcsolatok jogi rendezését. Elemzők szerint a bejegyzett élettársi kapcsolatokat bevezető törvénnyel Matteo Renzi a baloldali szavazóknak üzent, így kívánta elnyerni támogatásukat az ősszel esedékes alkotmányos népszavazásra, amelytől a Renzi-kormány sorsa is függ.

Az olasz püspöki kar (Cei) vereségnek nevezte a törvényt. Az olasz katolikus mozgalmak januárban egymilliós tüntetéssel tiltakoztak a bejegyzett élettársi kapcsolatok elfogadása ellen. A férfi és nő közötti hagyományos házasság és család védelmét szorgalmazó Family Day katolikus mozgalom szóvivője, Massimo Gandolfini hangsúlyozta, az olasz katolikusok az őszi alkotmányos népszavazáson "megállítják" a Renzi-kormányt.

Alfio Marchini, a Hajrá Olaszország (FI) jobbközép ellenzéki párt római főpolgármester-jelöltje bejelentette, ha júniusban őt választják meg az olasz főváros élére, megtagadja a melegházasságok kötését.

Címlapról ajánljuk

Újabb drámai részletek a németországi buszbaleset ügyében

Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy mi okozhatta a Lipcse közelében történt buszbalesetet. Az egyik utas szerint a szolgálatban lévő két sofőr baleset idején éles vitát folytatott egymással, ami elterelhette a kormánynál ülő vezető figyelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×