Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Obama Hirosimába látogat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Barack Obama amerikai elnök még ebben a hónapban ellátogat Hirosimába, hogy lerója tiszteletét az atomtámadás áldozatai előtt - jelentette be kedden a Fehér Ház. Obama az első hivatalban lévő amerikai elnök, aki látogatást tesz az amerikai atomtámadás sújtotta japán városban.

A bejelentést a washingtoni Fehér Ház megerősítette egy nyilatkozatban, amely szerint Obama ebben a hónapban, Abe Sindzó japán kormányfő oldalán egy már betervezett út során látogat el a városba. A sajtóban a május 27-i dátumot emlegetik.

Obama a látogatással "kihangsúlyozza elkötelezettségét az atomfegyver nélküli békés és biztonságos világ létrehozását célzó törekvése mellett" - közölte Josh Earnest szóvivő.

Az elnöki látogatást már korábban, széles körben előre jelezték különféle források. A Fehér Ház a találgatásokra válaszolva kizárta, hogy Obama bocsánatot kér az 1945. augusztus 6-i atomtámadásért, amelynek mintegy 140 ezer halálos áldozata volt.

A bejelentés után Ben Rhodes helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó leszögezte, hogy az elnök "nem fogja felülvizsgálni az atombomba második világháborús bevetéséről szóló döntést. Ehelyett előre tekintő, a közös jövőnkről szóló elképzelésre tesz ajánlatot".

Tokióban Abe újságíróknak nyilatkozva azt mondta: reméli, hogy az alkalom lehetőséget ad az Egyesült Államoknak és Japánnak, hogy közösen adózzon kegyelettel az áldozatok emlékének".

Egy kedden közzétett japán televíziós közvélemény-kutatás szerint a japánok 70 százaléka szeretné, ha az amerikai elnök felkeresné Hirosimát.

Obama Japánban a "hetek" gazdasági csoportjának csúcstalálkozóján vesz részt, és egyhetes ázsiai útja során előzőleg ellátogat Vietnamba is.