eur:
393.5
usd:
364.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A Brexit a nyugat ellenségeit szolgálná

A nyugat ellenségeit szolgálná, ha Nagy-Britannia az EU-tagságról június 23-ára kiírt népszavazás eredményeként távozna az Európai Unióból - írta kedden megjelent közös felhívásában a NATO öt volt főtitkára.

A The Daily Telegraph című tekintélyes brit konzervatív napilapban közölt levelet Peter Carington, Javier Solana, George Robertson, Jaap De Hoop Scheffer és Anders Fogh Rasmussen írta alá.

Az atlanti szövetség egykori főtitkárai szerint most, amikor ennyire instabil a globális helyzet, és a NATO éppen azon igyekszik, hogy megerősítse kelet-európai szerepvállalását, rendkívüli problémákat okozna, ha Nagy-Britannia feladná EU-tagságát. Egy ilyen fejlemény ugyanis kétségtelenül Nagy-Britannia befolyásának csökkenésével járna, ami a NATO-t is meggyengítené. Mindez csak a nyugat ellenségeinek lenne jó, éppen egy olyan időszakban, amikor az euroatlanti közösségnek vállvetve kell szembeszállnia a külső fenyegetésekkel, nem egy esetben saját határain - áll a volt NATO-főtitkárok felhívásában.

A levél aláírói szerint az 500 milliós Európai Unió jelentős gazdasági hatalomként a NATO kulcsfontosságú partnere. Az Irán és Oroszország ellen foganatosított szankciók, amelyek kidolgozásában Nagy-Britanniának az EU tagjaként vezető szerepe volt, ékes példái annak, hogy mennyire fontos az EU biztonsági szempontból is.

Ugyanilyen fontosságú az a munka, amelyet az unió a Balkánon végez a NATO-val karöltve a térség stabilitását fenyegető veszélyek elhárításáért.

Tekintettel mindezen kihívásokra, az euroatlanti közösségnek szüksége van Nagy-Britannia aktív szerepvállalására - áll a volt NATO-főtitkárok közös levelében.

Nemrégiben a brit fegyveres erők egykori legmagasabb rangú parancsnokai is annak a véleményüknek adtak hangot, hogy Nagy-Britanniának az Európai Unióban kell maradnia, mert csak így tudja hatékonyan megvédeni magát a jelenlegi súlyos biztonsági kockázatoktól.

A néhány hete megjelent közös levelet, amelyet szintén a The Daily Telegraph közölt, tizenhárom nyugalmazott főtiszt írta alá, köztük hat volt vezérkari főnök.

A szerzők hangsúlyozták, hogy a NATO a brit nemzetbiztonság legfontosabb garantálója, de a másik, egyre fontosabb biztonsági pillér az Európai Unió.

Európát egy sor súlyos biztonsági kihívás fenyegeti az instabil közel-keleti helyzettől az Iszlám Állam felemelkedésén át a feltámadóban lévő orosz nacionalizmusig és agresszióig. Nagy-Britanniának szembe kell szállnia ezekkel a kihívásokkal, akár tagja az EU-nak, akár nem, de az EU-tagság erősebbé teszi, mivel elősegíti a szoros együttműködést az európai szövetségesekkel - állt a brit hadsereg egykori katonai vezetőinek levelében.

A minap az Európában állomásozó amerikai fegyveres erők parancsnoka is úgy vélekedett, hogy a NATO is megszenvedné, ha Nagy-Britannia távozna az Európai Unióból.

Ben Hodges altábornagy a BBC televíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy Oroszország ukrajnai agressziója Európa biztonságát is veszélyezteti, és ebben a helyzetben a NATO és az EU tagjainak szolidaritást kell mutatniuk egymás iránt, de ez az egység veszélybe kerülhet, ha Nagy-Britannia kilép az EU-ból.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×