eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Észak-Korea valóban a nukleáris fegyverek ellen küzdene?

Phenjan kizárólag akkor veti be nukleáris fegyvereit, ha atomfegyverrel rendelkező "agresszív erők" megsértik szuverenitását - mondta az észak-koreai vezető. Kim Dzsong Un azt állította a pártkongresszuson tartott beszédében, hogy országa küzdeni fog a nukleáris fegyverek leszereléséért, és elterjedése ellen.

Önkívületi állapotban éljenzi, tapsolja – természetesen vigyázzban állva – hosszú perceken keresztül Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt több ezer meghívott. A kormányzó Koreai Munkáspárt ezekben a napokban tartja ugyanis hetedik kongresszusát, amelyet ünnepélyes keretek között 15 perces beszédével maga Kim Dzsong Un nyitott meg.

Az esemény jelentőségét jól mutatja, hogy mintegy 100 külföldi sajtóorgánumot hívtak meg, bár a beszámolók szerint a szigorúan ellenőrzött újságírók a pártkongresszusnak helyet adó épületet 100 méteres körzetben még meg sem közelíthették, helyette egy rézgyárba vitték őket tudósítani.

Legutóbb egyébként a jelenlegi vezető születése előtt, 36 esztendővel ezelőtt, 1980-ban érezte úgy a diktatórikus eszközökkel irányított állam első embere, a Kim dinasztia legidősebbike, hogy pártkongresszust rendez. A legfontosabb cél akkor is csak az volt, hogy Kim Ir Szen a párt második legfontosabb pozíciójába emelje fiát, Kim Dzsong Ilt, a jelenlegi vezető édesapját.

Kim Dzsong Un negyedórás beszédében felelősségteljes államnak nevezte Észak-Koreát, és kijelentette, Phenjan kizárólag akkor veti be nukleáris fegyvereit, ha atommal rendelkező "agresszív erők" megsértik szuverenitását.

Az ENSZ BT határozatait rendszeresen megszegő ország vezetője azt állította: Phenjan hűségesen teljesíteni fogja az atomfegyverek elterjesztésének megakadályozására vonatkozó kötelezettségeit, és küzdeni fog a világ atomfegyver-mentesítéséért.

Kim Dzsong Un némi békülékenységet is mutatott, hiszen azt mondta, kormánya arra törekszik, hogy rendezze és megszilárdítsa kapcsolatait minden olyan országgal, amely – még ha a múltban ellenséges magatartást tanúsított is – a jövőben tiszteletben tartja az ország szuverenitását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×