Németország aggodalmát fejezte ki a Törökországban elítélt újságírók miatt

InfoRádió / MTI
2016. május 8. 07:27
A német kormány aggodalmát fejezte ki szombaton a török újságírókra államtitkok kiszivárogtatásának vádjával pénteken kiszabott súlyos börtönbüntetések miatt.

Can Dündart, a kormánykritikus Cumhuriyet napilap főszerkesztőjét öt év tíz hónap szabadságvesztésre ítélték pénteken, míg a lap ankarai irodavezetője, Erdem Gül öt évet kapott.

"A két újságíró elleni eljárás az igazságszolgáltatás függetlensége, a sajtó- és szólásszabadság lakmusztesztjének számít. Ezért komoly aggodalommal fogadtuk az ítélethirdetésről szóló híreket" - közölte a német külügyi tárca egyik szóvivője Berlinben. A német kormány mindig is határozottan kiállt a jogállamiság, illetve a sajtó- és szólásszabadság mellett - tette hozzá a szóvivő.

"A helyzet további alakulását nagy figyelemmel fogjuk kísérni. Sajnálatos, hogy az eljárás nyomon követése a tárgyalás első napja után már nem volt lehetséges" - hangzott el a külügyminisztérium képviselőjétől.

Dündart és Gült azért állították bíróság elé, mert tavaly májusban beszámoltak arról, hogy Törökország 2014-ben fegyvereket szállított Szíriába. A Cumhuriyet a riport alátámasztására videofelvételeket is közölt. A két férfi az vádirat szerint ezzel terroristahálózatokat támogatott, kémkedett, és a kormány hatalmának megdöntésére tett kísérletet.

Ez utóbbi vádpont alól ugyanakkor mindkét újságírót felmentették. A jogvédők és újságírók által világszerte bírált perben ejtették a kémkedés vádját is, amely életfogytiglani börtönbüntetést vonhatott volna maga után. A terrorcsoportokhoz való kapcsolat vádját nem vizsgálták meg, ezzel egy másik ellenük folyó per ítéletére várnak.