Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nem állnak ki Trump mellett a republikánus "nagy öregek"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem támogatják az amerikai Republikánus Párt nagy öregjei Donald Trumpot. Még a Kongresszus fiatal republikánus elnöke sem volt hajlandó kiállni a republikánus jelöltállító versenyben egyedül maradt üzletember mellett.

Furcsa táncba kezdtek az amerikai Republikánus Párt tagjai Donald Trump körül – sokak számára fontos kérdéssé vált, hogy támogatják-e vagy sem a szabadszájú ingatlancézár elnökjelöltségért folytatott kampányát.

A Bush-dinasztiából kikerült volt elnökök, a 91 éves idősebb George Bush és fia sem állt ki a botrányos megnyilatkozásairól ismert Donald Trump mellett.

Apa és fia is Jeb Bush volt floridai kormányzót támogatta Trump ellenében a jelöltállító harcban, ám a fiú és testvér februárban kiszállt a versenyből.

A milliárdos ingatlanbefektető szinte bizonyosan elnyeri a republikánusok jelöltségét, mivel nincs olyan a pártban, aki alternatívát tudna felmutatni vele szemben.

Az idősebb Bush és fia is korábban támogatta a republikánus elnökjelölteket -2008-ban például John McCaint és 2012-ben Mitt Romney-t. Az idősebb Bush korábban 5 republikánus jelölt mellett állt ki, ezért az, hogy hátat fordít Trumpnak, mindenképpen jelzésértékű.

Egyik Bush sem támadta közvetlenül és név szerint Trumpot, de különböző utalásokkal éreztették, hogy nem szeretik: „A legerősebb ember nem mindig a leghangosabb ember a szobában” – mondta az ifjabb Bush.

„Értem, hogy az amerikaiak mérgesek és frusztráltak. Nincs szükségünk azonban olyan emberre az ország élén, aki csak felnagyítja a frusztrációnkat” – jegyezte meg George W Bush.

Mindeközben hátat fordított Trumpnak a republikánus párt kongresszusi elnöke, Paul Ryan is.

Ő az egyik legbefolyásosabb republikánus vezető az Egyesült Államokban. Ryan taktikusan úgy fogalmazott, hogy támogatni próbálja pártja jelöltjét, de nem tudja. Trumpról pedig azt mondta: jelenleg nem tudja támogatni.

„Gratulálnunk kell, ahhoz amit elért az előválasztások során” - mondta, ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a Republikánus Párt a néhai Lincoln és Reagan elnökök pártja, ezért azt reméli, hogy az elnökjelölt szeretne hozzájuk felnőni.

Ryan hozzátette még: „jelenleg” nem tudja támogatni Donald Trump jelölését. A borzas hajú üzletember gyorsan visszaírt, hogy ő sem tudja elképzelni az együttműködést pártja prominens vezetőjével.