Szinte biztos, hogy Trump lesz a republikánus elnökjelölt

InfoRádió / MTI
2016. május 4. 06:46
Ted Cruz amerikai republikánus szenátor váratlanul bejelentette kedden, hogy befejezi elnökválasztási kampányát, miután aznap súlyos vereséget szenvedett az indianai előválasztáson. Ezzel szinte bizonyossá vált, hogy Donald Trump New York-i üzletember lesz a párt jelöltje az amerikai elnöki székért folyó harcban.

"Korábban azt mondtam, hogy mindaddig folytatom, amíg látom a győzelemhez vezető utat, de ez az út most lezárult" - közölte hallgatóságával Cruz egy indianapolisi pártgyűlésen.

A texasi szenátor keményen kampányolt Indianában, és azt mondta, hogy meg akarja akadályozni fő vetélytársát, Donald Trumpot abban, hogy már a nyári jelöltválasztó republikánus pártkonvenció előtt megszerezze az elnökjelöléshez szükséges többséget. Ezt a szándékát a lesújtó indianai eredmények miatt változtatta meg: az előrejelzések szerint 57 küldötti mandátum közül 45-öt Trump szerzett meg.

A kampányban republikánus oldalon Trumpon kívül már csak John Kasich ohiói kormányzó maradt versenyben, de az ő népszerűsége alacsony, és eddigi előválasztási teljesítménye is gyenge.

Cruz bejelentését követően Trump úgy nyilatkozott, hogy a novemberi elnökválasztáson legyőzi demokrata párti ellenfelét, aki meggyőződése szerint Hillary Clinton volt külügyminiszter lesz. "Győzni fogunk novemberben, mégpedig nagy különbséggel. (...) Megverjük Hillary Clintont" - mondta az üzletember, aki a kampányban több olyan kijelentést tett, amely már-már a republikánus párt számára is vállalhatatlannak tűnt.

A párt elnöke, Reince Priebus az indianai választás után közzétett Twitter-üzenetében megerősítette, hogy elnökjelöltjük nagy valószínűséggel Trump lesz. Arra szólította a párt tagjait és híveit, hogy egységesen támogassák a majdani jelöltet, és koncentráljanak arra, hogy jelöltjük legyőzze Clintont.