Németországban is divatos bűntény az öregek kifosztása

Infostart
2016. május 4. 16:34
A német és a lengyel rendőrségnek sikerült közös akció keretében felszámolnia egy főleg nagyszülők kifosztására szakosodott bűnszövetkezetet. A közel öt éven át folytatott fondorlat révén több, mint fél millió eurót sikerült kicsalni idős személyektől.

Néhány héttel ezelőtt csöngött a telefon a 75 éves Julia Müller müncheni lakásán. A vonalban egy fiatal hang azonnal kérdéssel kezdte a beszélgetést: "Halló nagyi, találd ki, hogy kivel beszélsz?"

Julia Müllernek tényleg van több unokája és a hang alapján Máriára gyanakodott, tehát visszakérdezte: te vagy az Marikám ? Ebből a hívó fél már tudta, hogy mi a neve az unokának és azonnal rátért a lényegre, azaz, hogy szorult helyzetben van, legalább 10 ezer euróra lenne mielőbb szüksége és ugye a drága nagyi ebben kisegíti.

Közölte azt is, hogy pénz hiányában maga ugyan nem tud Münchenbe jönni, de egy nagyon jó barátja átvenné a pénzt és elhozná neki. Julia Müller – miután letette a kagylót – gyanakodni kezdett, tényleg ilyen súlyos helyzetbe az ő unokája, ezért felhívta a bankját, részben azért, hogy előkészítse a 10 ezer euró felvételét, részben pedig azért, hogy mégiscsak elmondja valakinek, miért is van szüksége erre a jelentős összegre.

A bank azonnal tájékoztatta a rendőrséget, amelynek már egy külön csoportja foglalkozott ezzel a témával, s mivel már korábban kiderítették, hogy a telefonhívások Lengyelországból érkeznek, Varsóban is több nyomozó állt rá a történtek felderítésére. Ugyanis csaknem öt év óta Németország különböző településein élő idős személyek, főleg nagyszülők kapnak telefonhívásokat állítólagos unokáiktól, akik hirtelen megszorultak és 10 ezertől 30 ezer euróig terjedő összegre lenne szükségük, amelyet sajnos nem az érintett unoka, hanem annak közvetlen jó barátja venne át a nagyvonalú és segítőkész öregektől.

Miután most, a német és a lengyel rendőrség közös akciója révén sikerült felgöngyölíteni ezt a határon át ügyködő bűnszövetkezetet, kiderült, hogy a telefonhívásokat egy wróclawi toronyházban bérelt lakásból intézték németül tökéletesen beszélő fiatalok, és onnan szervezték – nem egyszer kiskorú - cinkosaik kiküldését a pénz átvételéről, akik sokszor még kézzel írott nyugtát is adtak az összegről a súlyos helyzetbe került unoka nevében.

Ezzel a fondorlattal legalább 600 ezer eurót csaltak ki az évek során a jóhiszemű nagyszülőktől. 


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Németországban is divatos bűntény az öregek kifosztása
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást