Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megismétlik a voksolást 15 helyen Szerbiában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tizenöt helyen ismétlik meg a szerbiai előre hozott parlamenti választásokat szerdán, a választásra jogosult mintegy 20 ezer állampolgár pedig az eddigi előzetes eredményeket is jelentősen megváltoztathatja.

Az április 24-i parlamenti választásokon a legtöbb szavazatot a jobbközép Szerb Haladó Párt (SNS) szerezte meg, rajta kívül az előzetes eredmények alapján további tíz párt jutott be a 250 fős törvényhozásba. Aleksandar Vucic, a SNS elnöke közölte, hogy a kormány várhatóan már június elején megalakul.

A szavazatok 99,82 százalékos feldolgozottsága mellett a jobboldali Szerbiai Demokrata Párt (DSS) és a Dveri mozgalom koalíciója 4,99 százalékon áll, ami 0,01 százalékkal a bejutási küszöb alatt van. Ez azt jelenti, hogy a szerdai voksok akár be is juttathatják őket a parlamentbe, ahol 13 helyet szerezhetnek. Ugyanakkor csupán kicsivel lépte át az 5 százalékos küszöböt a Boris Tadic volt államfő vezette hárompárti koalíció, amely a szavazatok 5,02 százalékát szerezte meg, tehát ők akár ki is eshetnek.

A szavazóhelyek 20 óráig tartanak nyitva, a választási bizottság szerda késő estére jelentette be az előzetes eredményeket, a választás végeredményeit pedig várhatóan már másnap, de legkésőbb péntekig közlik.

A parlamentbe a megszokottól több kisebbség párt került be: két bosnyák, egy albán, egy szlovák és egy magyar.