Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Indianában Trump és Sanders nyert

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Donald Trump üzletember nagy fölénnyel megnyerte az amerikai elnökválasztási folyamat keretében a Republikánus Párt Indiana államban kedden tartott előválasztását az amerikai média előrejelzése szerint. A demokratáknál Bernie Sanders szenátor legyőzte Hillary Clinton volt külügyminisztert.

Trump az 57 küldöttből legalább 45 támogatását megszerezte. A további mandátumok megoszlása még kérdéses, de az exit pollok szerint a második Ted Cruz szenátor, a harmadik John Kasich ohiói kormányzó lett.

Donald Trump győzelme azt is jelenti, hogy nagyon valószínűvé vált: ő képviseli a pártot a novemberi elnökválasztáson.

Pártbeli legfőbb riválisa, Ted Cruz az indianai választás után be is jelentette, hogy befejezi elnökválasztási kampányát. Így republikánus oldalon Trumpon kívül már csak John Kasich maradt versenyben, de az ő népszerűsége alacsony, és eddigi előválasztási teljesítménye is gyenge.

A demokrata párti versengés keretében az indianai előválasztáson - a voksolás utáni prognózisok szerint - Bernie Sanders váratlanul legyőzte Hillary Clintont.

Sanders annak ellenére nyert, hogy az előrejelzések a vereségét jósolták. Előnye azonban csekélynek látszik Clintonnal szemben, ami azt jelenti, hogy nem csökkent érdemben köztük a különbség a megszerzett delegátusok teljes számát illetően.

Az indianai demokraták a szavazatokkal arányosan osztják el a vetélytársak között a nyári elnökjelölő pártkonvenció küldötteit. A keddi eredményeket még nem számítva Clinton 2179, Sanders 1400 küldött támogatását élvezi. A többséghez 2383 kell.

A szenátor választási kampánya ezzel lélegzethez jutott, miután az előző heti öt előválasztás közül csak egyben győzött.

Az előválasztási kampányban hátra van még több állam, közülük Kalifornia a legfontosabb.