eur:
393.66
usd:
364.85
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Erdőtűz pusztít Kanadában

Elrendelték a kanadai hatóságok kedden az ország délnyugati részében fekvő Fort McMurray kiürítését, miután a város környékén erdőtűz ütött ki. A tűz a heves szél miatt gyorsan átterjedt a település egyes részeire.

A tűz a 80 ezres város déli részét fenyegeti elsősorban, ezért a hatóságok észak felé "terelik" a lakosságot. A lángok a város szélét már elérték, leégett egy lakókocsikból álló lakópark, és a tűz egyre közeledik a város központja felé. Darby Allen tűzoltóparancsnok szerint a belvárosban kisebb tűzgócok alakultak ki, de ezeket sikerült eloltani. A lakott területekre jelentős mennyiségű hamu hullott. A déli körzetekben helyi sajtójelentések szerint káosz és pánik van, hatalmas forgalmi dugók alakultak ki a városból kivezető utakon, a befelé vezető főutat pedig lezárta a rendőrség.

Személyi sérülésről mindazonáltal egyelőre nem érkeztek hírek, és a tűz a hatóságok közlése szerint nem fenyegeti a közeli olajmezőket sem.

Jelenleg 1,8 ezer hektáros területen ég a város környéki erdő, a lángokat és a magasba emelkedő füstöt a várostól több tíz kilométerre is látni lehet.

A kimenekítésről szóló rendelet kötelezi a helyieket arra, hogy elhagyják otthonukat. A fenyegetett övezettől biztonságos távolságban (mintegy 20 kilométerre) ideiglenes menedékszállásokat alakítottak ki.

A környéket szárazság sújtja, miközben a hőmérséklet rekordokat dönt, és kedden megközelítette a 30 Celsius-fokot.

A tűzoltók a hét legelején még sikeresen küzdöttek a lángokkal, de a helyzet kedd reggelre jelentősen súlyosbodott az erős szél miatt. A város hatóságai a szomszédos tartományoktól és a kanadai központi kormánytól is azonnali segítséget kértek a tűz megfékezésére és a menekülők elhelyezésére.

Kanadai illetékesek szerint ez az eddigi legnagyobb méretű kimenekítési művelet Alberta tartományban.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×