Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Magyarország és Macedónia együttműködik a menekültválság megoldásában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Magyarország továbbra is kész eszközöket biztosítani és akár rendőri segítséget nyújtani Szkopjénak határai védelméhez - mondta Simicskó István honvédelmi miniszter, miután Budapesten megbeszélést folytatott macedón kollégájával.

Magyarország továbbra is támogatja Macedónia euroatlanti csatlakozási törekvéseit, mind a NATO-hoz, mind az Európai Unióhoz - mondta Simicskó István honvédelmi miniszter Zoran Jolevszki macedón védelmi miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján.

„Macedóniának kifejeztem köszönetemet, hogy Európát a migrációs válsághelyzetben védelmezik, helytállnak és mindenféle európai normáknak megfelelően végzik a feladataikat.”

A migrációs válság kezelése érdekében a két ország javítja az egymás közötti információcserét, megállapodtak a védelmi együttműködés erősítéséről, a többi közt a különleges műveleti képesség kialakítását segítő módszerek átadásáról.

„További lehetőség még a két ország katonai erejének együttműködésére a tűzszerészképzés, a logisztikai támogatásban való közös képzési lehetőségek, valamint általánosságban nyelvi képzés, illetve az altiszti akadémián való továbbképzés, a tisztképzésünk és a vezérkari tanfolyamon való macedón katonák képzési lehetősége.”

A két ország közötti katonai együttműködések részleteinek megtárgyalására Benkő Tibor vezérkari főnök szerdán Macedóniába utazik – mondta Simicskó István.

Zoran Jolevszki macedón védelmi miniszter arról beszélt, az elmúlt hónapokban a körülmények úgy hozták, hogy tulajdonképpen Macedónia a schengeni övezetet is védte határainál.

A migrációs válság olyan mértékű, hogy együtt kell működnünk annak kezeléséhez, közös stratégiát kell kidolgoznunk arra vonatkozólag, hogy miként kezeljük ezt a válságot” - monda a macedón tárcavezető, hozzátéve, a közös stratégia részese kell legyen például Törökország vagy Szerbia, illetve Szíria és Irak közvetlen szomszédai, hogy a hazájukat elhagyók otthonukhoz minél közelebb találjanak menedéket.

A macedón tárcavezető újságírói kérdésre beszélt a határainál lévő menekültekről is.

Mindössze hány száz méterre Macedónia határától 12 ezer ember várakozik arra, hogy elindulhasson észak felé, Európa belsejébe. Ez a helyzet potenciális veszélyt jelent Macedónia számára” - mondta a miniszter.

Simicskó István úgy reagált, az Európai Uniónak minden segítséget meg kell adnia Macedónia számára a helyzet kezeléséhez, Magyarország továbbra is kész eszközöket és akár rendőri segítséget nyújtani Szkopjénak.