eur:
392.94
usd:
366.85
bux:
66164.92
2024. április 25. csütörtök Márk

Magyarország és Macedónia együttműködik a menekültválság megoldásában

Magyarország továbbra is kész eszközöket biztosítani és akár rendőri segítséget nyújtani Szkopjénak határai védelméhez - mondta Simicskó István honvédelmi miniszter, miután Budapesten megbeszélést folytatott macedón kollégájával.

Magyarország továbbra is támogatja Macedónia euroatlanti csatlakozási törekvéseit, mind a NATO-hoz, mind az Európai Unióhoz - mondta Simicskó István honvédelmi miniszter Zoran Jolevszki macedón védelmi miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján.

„Macedóniának kifejeztem köszönetemet, hogy Európát a migrációs válsághelyzetben védelmezik, helytállnak és mindenféle európai normáknak megfelelően végzik a feladataikat.”

A migrációs válság kezelése érdekében a két ország javítja az egymás közötti információcserét, megállapodtak a védelmi együttműködés erősítéséről, a többi közt a különleges műveleti képesség kialakítását segítő módszerek átadásáról.

„További lehetőség még a két ország katonai erejének együttműködésére a tűzszerészképzés, a logisztikai támogatásban való közös képzési lehetőségek, valamint általánosságban nyelvi képzés, illetve az altiszti akadémián való továbbképzés, a tisztképzésünk és a vezérkari tanfolyamon való macedón katonák képzési lehetősége.”

A két ország közötti katonai együttműködések részleteinek megtárgyalására Benkő Tibor vezérkari főnök szerdán Macedóniába utazik – mondta Simicskó István.

Zoran Jolevszki macedón védelmi miniszter arról beszélt, az elmúlt hónapokban a körülmények úgy hozták, hogy tulajdonképpen Macedónia a schengeni övezetet is védte határainál.

A migrációs válság olyan mértékű, hogy együtt kell működnünk annak kezeléséhez, közös stratégiát kell kidolgoznunk arra vonatkozólag, hogy miként kezeljük ezt a válságot” - monda a macedón tárcavezető, hozzátéve, a közös stratégia részese kell legyen például Törökország vagy Szerbia, illetve Szíria és Irak közvetlen szomszédai, hogy a hazájukat elhagyók otthonukhoz minél közelebb találjanak menedéket.

A macedón tárcavezető újságírói kérdésre beszélt a határainál lévő menekültekről is.

Mindössze hány száz méterre Macedónia határától 12 ezer ember várakozik arra, hogy elindulhasson észak felé, Európa belsejébe. Ez a helyzet potenciális veszélyt jelent Macedónia számára” - mondta a miniszter.

Simicskó István úgy reagált, az Európai Uniónak minden segítséget meg kell adnia Macedónia számára a helyzet kezeléséhez, Magyarország továbbra is kész eszközöket és akár rendőri segítséget nyújtani Szkopjénak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Nagy ígéretekkel indult, de súlyos kudarcot vallott Oroszország békemisszója – Mi lesz így a két ősellenség konfliktusából?

Nagy ígéretekkel indult, de súlyos kudarcot vallott Oroszország békemisszója – Mi lesz így a két ősellenség konfliktusából?

Heves tüntetésekhez vezetett Örményországban, hogy az ország vezetése úgy döntött, négy falut visszaad a szomszédos Azerbajdzsánnak, melyeket még a két ország között a Szovjetunió felbomlása idején kitört első hegyi-karabahi háborúban szállt meg. Jereván békeszerződésre törekszik a nála katonailag sokkal erősebb Azerbajdzsánnal, ennek érdekében megkezdték a határok pontos kijelölését. A béketörekvések ellenére a retorika sokszor még mindig háborús, az örmény lakosság pedig egyre jobban tart attól, hogy a szomszédos ország támadást indíthat ellenük. Az orosz békefenntartók eközben kivonultak Hegyi-Karabahból, így most már csak Azerbajdzsánon és Örményországon múlik, mihez kezdenek egymással.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×