eur:
395.61
usd:
366.63
bux:
65620.68
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Vízum nélkül utazhatnak a törökök az EU-ban?

Törökország ma várhatóan bejelenti: teljesítette az uniós vízummentességhez szükséges brüsszeli feltételek mindegyikét. Az Európai Bizottság leghamarabb szerdán erősítheti meg ezt.

Volkan Bozkir uniós ügyekben illetékes török miniszter már múlt héten bejelentette, országa mára teljesíti az uniós vízummentességhez szükséges 72 Brüsszel által támasztott követelményt.

A tárcavezető jelezte azt is, bízik benne, hogy az Európai Bizottság szerdán elismeri ezt, és javasolja a döntéshozóknak a vízumliberalizációt a március közepén, a menekültek visszaszállításáról szóló megállapodásban foglalt ígéret szerint.

Gyévai Zoltán, a Bruxinfó főszerkesztője úgy látja, a megállapodás ellenére sem kizárt, hogy hosszú hónapok múlva születik csak döntés a vízummentességről.

Az Európai Bizottság első alelnöke, Frans Timmermans múlt héten az Európai Parlamentben arról beszélt, jelenleg nem Brüsszelnek, hanem Ankarának vannak feladatai a vízummetességhez.

„Most Törökországon van a sor, meg kell felelnie a 72 elvárásnak. Azt állítják, képesek erre. Meglátjuk, és levonjuk a következtetéseinket, de az előírásokon nem változtatunk” - mondta a bizottság alelnöke.

„A vízummentesség akkor lehetséges, ha teljesítik a feltételeit. Ha ezeket megszegik, a döntés vissza kell vonni” - mondta az EP ülésén Elmar Brok az Európai Néppárt német politikusa.

Ahhoz, hogy Törökország teljesítse a vízumliberalizációhoz szükséges 72 feltételt, várhatóan a török törvényhozás mai ülésén is módosítanak egyes törvényeket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb drámai részletek a németországi buszbaleset ügyében

Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy mi okozhatta a Lipcse közelében történt buszbalesetet. Az egyik utas szerint a szolgálatban lévő két sofőr baleset idején éles vitát folytatott egymással, ami elterelhette a kormánynál ülő vezető figyelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×