Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A pápa aggódik Venezueláért

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Levelet írt Ferenc pápa Nicolás Maduro venezuelai elnöknek, mert az egyházfőt aggasztja a dél-amerikai országot sújtó politikai és gazdasági válság - közölte egy vatikáni forrás hétfőn.

A források nem árulták el a levél tartalmát, de annyit elmondtak, a pápa nagy figyelemmel követi a venezuelai fejleményeket, és ismét felajánlotta a katolikus egyház közvetítését a kormány és az ellenzék között.

Federico Lombardi szentszéki szóvivő szombaton közölte: az ajánlat komolyságát jól tükrözi az is, hogy Aldo Giordano, a Vatikán venezuelai nunciusa - képviselője - párbeszédet sürgetett a pápa támogatásával.

Venezuela mély politikai és gazdasági válságba süllyedt: az ország 30 millió lakosa élelmiszer- és gyógyszerhiánnyal küzd, a boltok polcairól gyakorlatilag már minden eltűnt, a mindennapi életet az állandó áramkimaradások nehezítik. Szombaton az ország legnagyobb sörgyártója, a Cervecería Polar kénytelen volt leállítani utolsó működő sörgyárát is.

A kormány egy hete elrendelte, hogy az állami szektor dolgozói csak kétnapos munkahetet tartsanak, ezzel is energiát akarnak megtakarítani az egykor olajnagyhatalom országban, amelynek gazdaságát szinte megfojtotta az olaj világpiaci árának zuhanása.

Az államfő leváltására a venezuelai ellenzék múlt héten aláírásgyűjtésbe kezdett, és pár napon belül már 1,5 millió aláírás gyűlt össze a menesztését célzó népszavazás indítványozására. A venezuelai szabályozás szerint a választásra jogosult lakosság egy százaléka, vagyis 195 721 személy aláírása szükséges egy referendum kezdeményezéséhez.

Az parlamenti többséggel bíró ellenzék és a kormány közötti különbséget jól mutatja az is, hogy bár az ország áramellátásának kétharmadát biztosító erőmű tározójában jelentősen csökkent a vízszint a súlyos szárazság miatt, kormányzati tisztviselők az El Nino időjárási jelenséget okolják, míg az ellenzék azt hangoztatja, hogy a problémát az elégtelen mértékű állami beruházások, a korrupció, és a szocialista kormány nem gondoskodott az alternatív energiaforrások fejlesztéséről.