A lengyelek is új alkotmányt akarnak

InfoRádió / MTI
2016. május 2. 17:32
Új alkotmány kidolgozása mellett szállt síkra hétfőn, egy nappal az egyik legnagyobb lengyel nemzeti ünnep, az alkotmány napja előtt Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó lengyel Jog és Igazságosság (Pis) pártjának elnöke.

Lengyelország kedden ünnepli az alkotmány napját, amelyen az első korszerű, demokratikus európai alaptörvény, a lengyel alkotmány 1791. május 3-án történt elfogadására emlékeznek. Világviszonylatban ez az alkotmány volt a második demokratikus, írott alaptörvény az 1787-ben elfogadott amerikai alkotmány után.

Kaczynski a lengyel parlamentben elmondott beszédében emlékeztetett: az első lengyel alaptörvénybe foglalták, hogy azt húsz évenként felülvizsgálják. Erre nem kerülhetett sor, minthogy Lengyelországot a három európai nagyhatalom egymás között hamarosan felosztotta, s az ország csak 1918-ban nyerte vissza függetlenségét. Az első lengyel alkotmány mindössze 14 hónapig volt érvényben.

A jelenlegi alkotmány 1997-ből származik. "Nem lenne ez a megfelelő időpont arra, hogy megkezdjük egy új alaptörvény kidolgozását?" - kérdezte a kormánypárt elnöke.

Kaczynski elismerte, hogy az abszolút többségben lévő PiS jelenleg nem rendelkezik az alkotmánymódosításhoz szükséges kétharmados többséggel a törvényhozásban. "Mindenesetre ott van a következő törvényhozási időszak. Számos javaslatunk van a társadalom számára, egy igazán nagy győzelmet is elérhetünk. És úgy gondolom, szövetségeseket is találhatunk" - jegyezte meg Kaczynski.

Hozzátette, hogy először a párton belül kellene elkezdeni az új alkotmány kidolgozását, s ezt később a parlamentben kellene folytatni.

Az utóbbi időben számos bírálat érte az őszi lengyelországi választások nyomán abszolút többséghez jutott Jog és Igazságosság pártot. Főként azzal vádolták, hogy szorosabb ellenőrzés alá vonta a közmédiát, és korlátozta az alkotmánybíróság hatáskörét. A kormány szerint viszont a törvénymódosítások tökéletesen megfelelnek a jogállamiság elveinek.

Április közepén az Európai Parlament a fő lengyel ellenzéki erő, a Polgári Platform kezdeményezésére demokráciát veszélyeztetőnek minősítette a lengyel alkotmánybírósági reformot, mely miatt januárban az Európai Bizottság az uniós jogállamisági mechanizmus elindítását kezdeményezte Lengyelországgal szemben.