Kosarat kapott a görög miniszterelnök az Európai Tanács elnökétől

InfoRádió
2016. április 27. 17:40
Nem tartanak eurócsúcsot Ciprasz kedvéért.

Kosarat kapott a görög miniszterelnök Donald Tusktól, az Európai Tanács elnökétől, aki nem tartja alkalmasnak az időt egy eurócsúcs összehívására, ahol Ciprasz kívánsága szerint legmagasabb politikai szintre vinnék a görög program felülvizsgálatáról folyó vitát. A tárgyalások tovább folynak Athén és az intézmények között az utóbbiak által kért puffercsomagról - írja a BruxInfo.

Donald Tusk elhárította szerdán Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök kérését egy rendkívüli eurócsúcs összehívására a programfelülvizsgálatról. „Meggyőződésem, hogy a pénzügyminiszterek még nem értek a munka végére. El kell kerülnünk a bizonytalanság kiújulását Görögországban. Ezért az Eurócsoportnak újra össze kellene ülnie a közeli jövőben, nem heteken, hanem napokon belül” – szögezte le az Európai Tanács elnöke az albán államfővel tartott sajtóértekezletét követően.

Tusk – aki előzőleg telefonon beszélt Ciprasszal – megfigyelők szerint a korábbiakhoz hasonlóan nem kívánt belesétálni abba a csapdába, amit egy újabb, a görög helyzetnek szentelt rendkívüli eurócsúcs összehívása jelentette volna. Egy ilyen esemény ugyanis óhatatlanul lehetőséget adott volna a probléma túldramatizálására, ami kiválthatta volna a pénzügyi piacok negatív reakcióját, végső soron visszahullva magára az euróövezetre.

Nevük mellőzését kérő EU-források szerdán igyekeztek kisebbíteni a görögökkel az új program első felülvizsgálatáról tartott tárgyalások elhúzódását. „Szó sincs holtpontról a tárgyalásokon, csak egyszerűen több időre van szükség a megállapodás nyélbe ütésére” – szögezte le egy bennfentes forrás. A vita egyértelműen azokról az intézkedésekről folyik a hitelezőket képviselő intézmények és a görög kormány között, amelyek egyfajta biztosítékként szolgálnának arra az esetre, ha különböző okok miatt a görög program eltérne a pályáról és nem teljesülnének a fiskális előirányzatok. Ez az intézkedéscsomag – amit előre el kellene fogadnia a görög parlamentnek, de amit csak végső szükséghelyzetben aktiválnának – a GDP körülbelül 2 százalékára rúg, és források szerint főleg a költségvetés kiadásim oldalát célozná. A vita most a fontos részletekről folyik, így arról, hogy egészen pontosan mi legyen a csomagban, mit és milyen formában fogadjon el a parlament, és minek kell történnie a pótintézkedések automatikus beélesítéséhez.

„A Bizottság tárgyalódelegációjának vezetője továbbra is Athénban van, és várja a további instrukciókat” – közölték Brüsszelben, ezzel is értésre adva, hogy nem tekintik drámainak a helyzetet.

Egyesek szerint Jeroen Dijsselbloem, az Eurócsoport elnöke szaladt múlt pénteken túlságosan előre, amikor e hét csütörtökre harangozta be az Eurócsoport rendkívüli ülését, amelyen úgymond véglegesíthették volna a görög program első felülvizsgálatát. A GDP 3 százalékának megfelelő alapcsomagról és a GDP 2 százalékára rúgó pufferintézkedésekről való megállapodás az előfeltétele annak, hogy a 2015 és 2018 között összesen 86 milliárd eurós hitelcsomag következő részletét folyósítsák. Görögország négy hónapja nem jutott új kölcsönhöz, és egyes törlesztési határidők közeledte miatt kezd sürgőssé válni számára a megegyezés. Alekszisz Ciprasz ugyanakkor – ahogy a korábbi fordulókban is – szeretné technikairól politikai szintre vinni a vitát, amit ugyanakkor a hitelezők és a jelek szerint az Európai Tanács elnöke is elutasít.