Nemzetközi aggályok a szerbiai választásokkal kapcsolatban

InfoRádió / MTI
2016. április 25. 16:08
Az alapvető szabadságjogok tiszteletben tartása mellett tartották meg a szerbiai előre hozott parlamenti választást, amelyen a választópolgárok a pártok széles palettájából választhattak, ám a sajtó elfogultan tájékoztatott, a kormánypártok előnnyel indultak, és összemosódott a kormány, valamint a párttevékenység a kampány során - közölték hétfőn az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) szerbiai megfigyelői Belgrádban.

"A szerb állampolgárok sok párt közöl választhattak szabadon vasárnap. A választási nap nyugodtan és szervezetten zajlott" - közölte az EBESZ. A választások azonban nem egy napra korlátozódnak - tették hozzá -, az előző időszakban a pártok szabadon kampányolhattak, felmerült azonban néhány aggodalomra okot adó tényező: a kormány képviselői visszaéltek pozíciójukkal, a sajtó a kormánypárt számára kedvezett, és nem volt teljesen átlátható a pártok és a kampány pénzelése. Többen is arról számoltak be, hogy a kormánypártok nyomást gyakoroltak a szavazókra, főként a közszférában dolgozókra - közölte az EBESZ.

Szerbiának javítania kell a választások jogi szabályozásán - tették hozzá a szervezet képviselői. Az EBESZ szerint éppen a jogszabályi hiányosságok miatt történhetett meg, hogy néhány párt nemzeti kisebbségi listaként tudott indulni - ami egyben azt is jelenti, hogy nem vonatkozott rájuk az öt százalékost parlamenti küszöb -, a jelöltállítás átláthatatlansága miatt pedig az ilyen esetekre vonatkozó döntések önkényesnek tűntek.

Az EBESZ néhány korábbi javaslata mellett újakat is közölt az átláthatóság javítása érdekében, és reményét fejezte ki, hogy a szerb jogalkotók ezeket figyelembe veszik.