eur:
393.25
usd:
367.85
bux:
65965.33
2024. április 24. szerda György

Hazárdjáték-stop Pozsonyban?

Sikeres lehet a pozsonyiaknak a hazárdjáték ellen indított petíciója, a céljuk eléréséhez már csak alig kétezer aláírásra van szükség. Ha összegyűjtik a szükséges számú támogató aláírást, a városi önkormányzatnál kezdeményezik, hogy tiltsa be Pozsonyban a játéktermeket. Ezek üzemeltetői azonban már jelezték, hogy ebben az esetben bírósághoz fordulnak.

Az „Állítsák meg a hazárdjátékot!” címet viselő petíciót eddig már 104 ezer pozsonyi támogatta aláírásával. A lamacsi városrész polgármestere és a petíciós bizottság képviselője, Peter Šramko szerint a legtöbb aláírást a parlamenti választás napján gyűjtötték össze.

Ahhoz, hogy a városi képviselő-testület egyáltalán tárgyaljon a petícióról, a törvény értelmében a pozsonyiak legkevesebb 30 százalékának támogatására van szükség. Šramko szerint ezt hamarosan elérik. „Mintegy 1900 aláírás hiányzik még” – nyilatkozta a polgármester.

A szerencsejátékot üzemeltetők szövetségének elnöke szerint a Pozsonyban és más városokban elindított petíció az ő álláspontjuk szerint jogilag nincs teljesen rendben, és megfelelő ellenlépésekre készülnek.

„Nem zárható ki, hogy jogi lépéseinkkel az Európai Bíróságig jutunk” – mondta Juraj Danielis.

A szövetség kiszámolta, hogy ha Pozsony egész területén bevezetik a tilalmat, az a városi költségvetésből 4 millió eurót von majd el, miközben kétezer munkahely kerül veszélybe. A főváros azonban nem szándékozik visszalépni, és rövid időn belül össze akarja gyűjteni a hiányzó aláírásokat.

„Ebben az esetben a főváros előkészíthetné a helyi rendeletet, amelyet a városi képviselő-testület elé terjesztenénk, és jó esetben új évtől már nem adnánk ki semmilyen engedélyt szerencsejáték működtetésére” – tájékoztatott Ivana Skokanová szóvivő.

A pozsonyihoz hasonló aláírásgyűjtés egyébként más szlovákiai városokban is folyik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×