Búcsúlátogatást tesz Németországban Obama

InfoRádió / MTI
2016. április 23. 19:19
Kétnapos hivatalos látogatást kezd vasárnap a németországi Hannoverben Barack Obama amerikai elnök, aki valószínűleg utoljára jár elnökként Németországban.

Barack Obama a hannoveri nemzetközi ipari vásár (Hannover Messe) megnyitójára utazik Alsó-Szászország tartomány fővárosába. Ötödik németországi látogatásának apropója az, hogy a világ legnagyobb ipari vásárán az idén az Egyesült Államok a partnerország.

Az amerikai elnök vasárnap kora délután érkezik 650 fős kíséretével a Hannover-Langenhagen nemzetközi repülőtérre. Nagyjából 26 órát tölt el Hannoverben.

Első programja egy kétoldalú megbeszélés Angela Merkel német kancellárral. A német-amerikai kapcsolatok mellett valószínűleg elsősorban a szíriai helyzetről, az iszlamista terrorizmus ellen küzdelemről és a menekültválságról, az ukrajnai helyzetről, az EU és az Egyesült Államok formálódó, Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerség (TTIP) nevű szabadkereskedelmi szerződéséről és a brit uniós tagság ügyéről tárgyalnak majd. A megbeszélés után sajtótájékoztatót tartanak.

Vasárnap este részt vesznek a Hannover Messe megnyitó ünnepségén, amelyen rövid köszöntőt mondanak, majd Angela Merkel díszvacsorát ad a vendég tiszteletére a Herrenhausen kastélyban.

Hétfő délelőtt megteszik a házigazda és a partnerország vezetőjének hagyományos vásári körsétáját, majd az előzetes tervek szerint beszédet mondanak a vásár amerikai-német üzleti fórumán.

Az amerikai elnök látogatása hétfő kora délután ér véget egy ötoldalú, német-amerikai-brit-francia-olasz csúcstalálkozóval, Angela Merkelhez és Barack Obamához David Cameron brit miniszterelnök, Francois Hollande francia államfő és Matteo Renzi olasz kormányfő csatlakozik a Herrenhausen kastélyban.

Az európai vezetőknek valószínűleg ez az utolsó alkalom egy szűk körű, informális megbeszélésre Barack Obamával. A német kormány a tárgyalás témáiról csak annyit közölt, hogy az aktuális nemzetközi ügyeket veszik át. A találkozó után várhatóan nem tartanak sajtótájékoztatót. A Spiegel Online német hírportál szerint a megbeszélésen részt vesz Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is. Ezt hivatalos helyről nem erősítették meg.

Hannoverben rendkívüli biztonsági intézkedésekkel készülnek az amerikai elnök látogatására. Valamennyi német tartományból küldenek erősítést az alsó-szászországi rendőrségnek, várhatóan 6-8 ezer rendőr teljesít majd szolgálatot a városban. Az elnök és kísérete útvonalai mentén leplombáltak kétezer csatornafedelet és eltávolították az utcai hulladékgyűjtő edényeket, a környező házak lakóinak pedig nem csupán azt tiltották meg, hogy kinyissák az ablakokat vagy erkélyajtókat a konvoj vonulása idején, hanem azt is, hogy az ablakok, erkélyajtók közelébe menjenek.

A látogatás idejére a város 100 kilométeres körzetében repülési tilalmat rendeltek el, és sajtóhírek szerint a napokban Hannoverben landolt amerikai kormányzati szállító repülőgépeken limuzinok mellett két harci helikopter is érkezett.