Orosz kommunisták tiltanák a vörös csillagot

Infostart
2016. április 22. 15:14
Váratlan helyről érkezett kérés a vörös csillag használatának tilalmára: az Orosz Kommunista Párt szeretné az egyes cégek logójában szereplő szimbólumot, hogy azt „ne lehessen helytelen módon használni”.

Magyarországon is az önkényuralmi jelképek közé sorolták a vörös csillagot, de nem tudták vagy nem akarták megakadályozni, hogy ott szerepeljen az országban eladott Heineken sörösdobozokon vagy a San Pellegrino ásványvizes palackokon.

A munkásmozgalmi jelkép emellett a drága amerikai áruházlánc, a Macy's logójában is megtalálható.

Meglepő módon most éppen kommunisták akarják korlátozni a használatát – az Orosz Föderáció Kommunista Pártja ugyanis szeretné jogvédelem alá vonni a jelképet és ehhez a kormány támogatását kérte.

Vagyim Szolovjov, az Állami Duma képviselője és a Kommunista Párt jogásza azt mondta: Medvegyev miniszterelnökhöz fordulnak, hogy az „biztosítsa jelképeink, többek között a katonai zászlóinkon látható és a győzelmet szimbolizáló vörös csillag védelmét”.

„Ezeket a jelképeket néha kereskedelmi célokra használják fel. Az államnak meg kell védenie a szimbólumokat a külföldi cégektől” – mondta a Lenta.ru szerint Szolovjov. „A külföldieknek semmi közük hozzájuk” – tette hozzá.

A jogász szerint az orosz cégek továbbra is használhatnák a vörös csillagot, feltéve, ha „azt megfelelően teszik és nem torzítják el szándékosan annak jelentését”.

Hogy mi lenne a helytelen használat, arra nem tért ki.

A vörös csillagos logók megütközést kelthetnek a volt szocialista országokban de, - mint a Moscow Times nevű angol nyelvű lap megjegyzi – a kérdéses cégeket még a Nagy Októberi Szocialista Forradalom néven emlegetett bolsevik hatalomátvétel előtt alapították.

Az Orosz Kommunista Pártot az sem zavarja, hogy jogászok szerint nem létezik „nemzetközi márkavédelem”. Sokan pedig ironikusnak tartják, hogy épp a kommunista párt akar kapitalista módszerrel levédetni egy jelképet.

Sokan derülhetnek az orosz kommunisták ötletén, a márkák és nevek jogvédelmi kérdései azonban bizarr híreket produkálnak a kapitalista világban is – elég csak arra gondolni, amikor egy amerikai instruktor le akarta védetni a „jóga” szót.

Ryan Lochte amerikai úszó pedig a jelentés nélküli, de általa gyakran használt „Yeah” kifejezést akarta levédetni. Perry Farrell, a Jane's Addiction rockbanda frontembere az angol nyelvben már több, mint száz éve létező „lollapallooza” szót jegyeztette be, ami manapság egy rockfesztivál neve.

Magyarországon is egyre népszerűbb a Super Bowl, az amerikai futballdöntő, amelyre az amerikai hirdetők egymás között már úgy utalnak, hogy „Az a focis dolog, amit nem szabad a nevén nevezni” – a Super Bowl kifejezést ugyanis levédette az Amerikai Futball Liga, az NFL.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Orosz kommunisták tiltanák a vörös csillagot
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást