Oroszországnak kedvezhet a holland népszavazás eredménye

InfoRádió
2016. április 7. 18:13
Hollandiában az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási szerződés elutasítói nyertek a tegnapi népszavazáson. A Bizottság elnöke szerint az eredmény destabilizáló hatású lehet a közösségre.

Minimálisan, de túllépte a 30 százalékos érvényességi küszöböt Hollandiában az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási szerződésről tartott népszavazás. A voksolásra jogosultak 32,2 százaléka járult az urnák elé, 61 százalékuk nemet mondott a megállapodásra. Az eredmények egyelőre nem véglegesek, azokra a jövő hét elejéig várni kell, de szinte biztosra vehető a kudarc.

Mark Rutte holland miniszterelnök szerda este kijelentette, kormánya nem hagyná figyelmen kívül, ha érvényes referendumon győznének a nem szavazatok. Ebben az esetben felülvizsgálnák az egyezmény ratifikálásáról szóló döntést. A külügyminiszter, Bert Koenders éjszaka arról beszélt, a nemek győzelme új helyzet eredményez.

„A ratifikációs folyamat nem haladhat úgy, ahogy korábban elterveztük. Vagyis lépésről lépésre kell haladnunk, meg kell tárgyalnunk a kérdést a kormánnyal, majd a parlamenttel, az európai partnereinkkel, és Ukrajnával is, hogy milyen hatásai lehetnek ennek a döntésnek” - mondta a külügyminiszter.

Bár a népszavazás nem kötelező érvényű, szakértők szerint a kormány biztosan nem hagyja figyelmen kívül, azért sem, mert jelenleg az euroszkeptikusok vezetik a pártok népszerűségi listáját.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke korábban azt nyilatkozta, Oroszországnak kedvezhet a nemek győzelme, mert ebben az esetben Európa problémával néz szembe, és ez a probléma a destabilizáció.

A mostani döntés mégsem jelenti feltétlenül azt, hogy a közösség felbontja a társulási szerződést Ukrajnával. Van arra is lehetőség, hogy Hollandia mentességet kapjon a megállapodás végrehajtása alól. A voksolás pikantériája, hogy az unió soros elnöki tisztét ebben a félévben éppen Hollandia tölti be.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Oroszországnak kedvezhet a holland népszavazás eredménye
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást