eur:
392.99
usd:
367.59
bux:
65949.25
2024. április 24. szerda György

Több embert őrizetbe vettek egy iszlámellenes tüntetésen Prágában

Öt embert vett őrizetbe a cseh rendőrség szombaton délután Prágában egy tüntetésen, amelyen Európa iszlamizációja elleni tiltakoztak.

A mintegy 800-1000 ember részvételével lezajlott belvárosi tüntetést a Nemzeti Demokrácia nevű radikális jobboldali szervezet rendezte. A rendőrség először akkor lépett közbe, amikor Adam B. Bartos, a szervezet elnöke a lehető legmagasabb büntetés kiszabását kérte azokra a cseh politikusokra, akik szerinte nem kezelik megfelelően a migránsválságot.

Bartos felszólalásában határozottan elutasította az Európai Unió és Törökország migránsválsággal kapcsolatos megállapodását, és élesen bírálta a vezető cseh politikusokat, hogy nem léptek fel ellene. Szerinte a megállapodás szabad utat nyit a migránsoknak Európába.

"Ez már nem valamiféle hanyagság vagy a kormány tehetetlensége, hanem tudatos, az ország felbomlasztására irányuló tevékenység. Ez hazaárulás, amelyet a legmagasabb büntetéssel kell sújtani" - jelentette ki Adam B. Bartos. Ekkor léptek közbe a kommandósok és a tüntetőkkel dulakodva elvitték Bartost a helyszínről.

A rendőrség néhány perccel később törvénysértésre hivatkozva feloszlatta a demonstrációt. A tüntetők többsége a felszólításra nem reagált, hanem menetoszlopba próbált szerveződni és a Vencel térről a kormányzó Cseh Szociáldemokrata Párt közeli székházához akart vonulni. Kommandósok azonban elállták útjukat, és nem engedték őket a székház utcájába. A dulakodás után a rendőrök további négy személyt vettek őrizetbe - közölte Jan Danek prágai rendőrségi szóvivő.

Adam B. Bartos előállítása annak bizonyítéka, hogy a kormány kezdi elveszíteni a helyzet feletti ellenőrzését, ezért sürgősen előre hozott választásra van szükség - reagált az eseményekre egy másik szélsőséges radikális szervezet, az Iszlámellenes Blokk, amelynek migránsellenes tüntetésén tavaly novemberben Milos Zeman cseh államfő is részt vett.   

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Hogyan és miből valósítaná meg az EU a zöld átállást?

Hogyan és miből valósítaná meg az EU a zöld átállást?

Egyre nagyobb figyelmet kap az unióban a zöld átállás megvalósítása, amihez különböző támogatási keretösszegek állnak rendelkezésre. A legnagyobb prioritás most ezen a téren az EU-ban a tiszta energia kérdése. Az ebbe történő befektetés segít megvalósítani a célokat. Az Európai Bizottság több fronton küzd a zöld átállás megvalósulásáért, ehhez 93 milliárd euró áll rendelkezésre, amivel ez most a legnagyobb ilyen projekt a világon - hangzott el a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciáján, ahol Petri Bernadett, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közvetlen uniós források felhasználásának koordinációjáért felelős miniszteri biztos, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) ügyvezető igazgatója többek között az EU-s pályázati lehetőségekről beszélt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 09:50
×
×
×
×