eur:
393.82
usd:
365.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Ferenc pápa elítélte az iszlamista erőszakot

Szenvedélyes hangvételű imában hívta fel a világ figyelmét az égető problémákra nagypéntek este az általa vezetett keresztút végén Ferenc pápa Rómában. A katolikus egyház feje elítélte a "soha nem látott" iszlamista erőszakot, ugyanakkor azokat a politikusokat is, akik szítják a konfliktusokat. Azt is mondta, hogy Európa eltompultan reagált a migránsválságra.

A keddi brüsszeli merényletek nyomán a szokásosnál szigorúbb biztonsági intézkedések kísérték a keresztutat. A Colosseum előtti tér teljesen megtelt a Via Crucist követő tömeggel. Ferenc pápa a Colosseummal szemközti Palatinus-domb teraszáról követte a stációkat, amelyek ott értek véget.

A pápa a keresztút végén úgy fogalmazott, hogy akik egy vallás nevében hajtanak végre fundamentalista vagy terrorista cselekedeteket, istenkáromlást követnek el, és csak arra használják Istent, hogy igazolják a példa nélküli erőszakot. Az egyházfő csütörtökön háborús cselekedetnek minősítette a brüsszeli terrorcselekményeket, amelyekben 31 ember halt meg, több száz pedig megsebesült.

Ferenc pápa felhívta a figyelmet a keresztényeket érő erőszakra is, és azokra, akik otthonuk elhagyására kényszerülnek. Mint mondta, ma "Jézust látjuk feltámadni meggyilkolt nővéreinkben és fivéreinkben, azokban, akiket gyáva hallgatás közepette élve elégettek, elvágták a torkukat és lefejeztek barbár pengék", és Jézus szenvedéseit látni olyan "gyerekek, asszonyok és férfiak meggyötört és rémült arcán, akik a háborúk és az erőszak elől menekülnek, de sokan közülük csak halált lelnek, és a sok Pontius Pilátus csak mossa a kezét".

Az egyházfő elítélte a politikusokat, akik szítják a konfliktusokat, a fegyverkereskedőket, akik nővéreink és fivéreink ártatlan vérével táplálják a háborút, miközben gyerekeiknek "véráztatta kenyeret adnak".

A menekültválságról szólva azt mondta, Európa reakcióját eltompította "közönyös és érzéketlen lelkiismeretünk". Emiatt a Földközi- és az Égei-tenger egy egyre zsúfoltabb temetővé változott - fogalmazott Ferenc pápa, aki elítélte a határok lezárását.

A pápa élesen elítélte a katolikus egyházon belüli gyermekmolesztálást is. Mint mondta, azok a papok, akik gyerekekkel vétkeztek, ártatlanokat fosztottak meg méltóságuktól.

Ferenc pápa szót emelt a környezet mértéktelen pusztítása ellen is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×