eur:
394.1
usd:
369.5
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Amerikaiak is vannak a brüsszeli halálos áldozatok között

Amerikai állampolgárok is vannak a három nappal ezelőtti brüsszeli terrortámadások halálos áldozatai között - közölte John Kerry amerikai külügyminiszter pénteken Brüsszelben, ahova azért érkezett, hogy kifejezette részvétét az ország lakosságának.

Sajtótájékoztatóján a tárcavezető nem pontosította, hány amerikai áldozatról tudnak. Egy névtelenséget kérő amerikai tisztségviselő azonban legkevesebb két halottról számolt be.

"Az Egyesült Államok önökkel együtt gyászol és önökkel együtt imádkozik azokért, akiket kegyetlenül elvettek tőlünk és azokért, akik megsebesültek ezekben az aljas támadásokban" - mondta az amerikai diplomácia vezetője, miután megbeszélést folytatott Charles Michel belga kormányfővel.

"Az Egyesült Államok határozottan kiáll Belgium és Európa nemzetei mellett ebben a tragédiában" - szögezte le John Kerry, a szolidaritásvállalást azzal is hangsúlyozta, hogy franciául és flamand nyelven is kijelentette: "brüsszeli vagyok".

Kerry hozzátéve, hogy nem fogják mérsékelni a terrortámadásokat magára vállaló Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harc intenzitását.

"Van egy üzenetünk azok számára, akik végrehajtották vagy megihlették a támadásokat itt, vagy Párizsban vagy Ankarában vagy Tuniszban vagy San Bernardinóban vagy máshol: +Nem fogunk megijedni. Nem fogunk elrettenni. Nagyobb eltökéltséggel és nagyobb erővel fogunk visszatérni, és nem nyugszunk, amíg el nem töröljük a nihilista meggyőződéseiket és gyávaságukat a Föld színéről+" - mondta a külügyminiszter, aki felajánlotta országa támogatását a tettesek felelősségre vonásában és a terrorizmus elleni harcban.

A belga miniszterelnök megköszönte Kerrynek, hogy ellátogatott Brüsszelbe. "Nagyon fontos számunkra, hogy támogatásukról biztosítottak minket" - mondta. Ami a Kerry által említett amerikai halálos áldozatokat illeti, későbbi információk szerint egy testvérpár halt meg a robbantások következtében, mindketten New Yorkban éltek, de holland állampolgárok voltak. Erről az áldozatok családtagjai és közeli barátai tájékoztattak pénteki özleményükben.

Maggie De Block belga egészségügyi miniszter arról számolt be csütörtök este, hogy a legfrissebb összesítések szerint legalább harmincegy ember életét vesztette és 316-an megsebesültek a két helyszínen végrehajtott keddi brüsszeli terrortámadásokban. A tárcavezető tájékoztatása szerint 121 embert még kórházban ápolnak, közülük 63-an intenzív ellátásra szorulnak. A brüsszeli merényletekben amerikai állampolgárok is megsebesültek, s ketten belehaltak sebesüléseikbe. Az amerikai hivatalos szervek enm nevezték meg az áldozatokat, de a hozzátartozók pénteken délelőtt közleményt adtak ki.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×