Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A Rolling Stones ingyen ad koncertet Kubában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Rolling Stones ma ingyenes koncertet ad Havannában. A világhírű rockzenekar fellépése a nyitás újabb jele az 1959 óta elszigetelt kommunista országban.

Az idő mindent megváltoztat, nagyon örülünk, hogy itt lehetünk. - nyilatkozta Mick Jagger a Havannai reptéren a zenekart fogadó újságíróknak. A rock dédpapa azonban nem először jár a szigetországban tavaly októberben jelentek meg fotók a Daly Mail hasábjain, ahogy Jagger helyi rajongók társaságában táncol a Shangri la clubban, egy havannai éjszakai szórakozóhelyen.

Az októberi út a feltételezések szerint már a mostani koncertet készítette elő. Bár az eredeti tervek szerint a Rolling Stones Olé Tuor elnevezésű koncertkörútja március 17-én véget ért volna Mexikóvárosba, a kubai politikai nyitást kihasználva az együttes meghosszabbította Dél-Amerikai turnéját és ingyenes koncertet ad Kuba fővárosában.

A brit rockzene élő legendái előzékenyen átengedték a szigetország meghódítását Barack Obamának, hiszen Havannai koncertjük eredetileg vasárnap lett volna, de öt nappal eltolták az eseményt az amerikai elnök történelmi látogatása miatt. Ma este azonban a húrok közé csapnak a szabadtéren felállított nagyszínpadon.

A mintegy 500 tonnányi berendezés és színpadelem összeállításában kubai munkaerő segítségét is igénybe vették. A koncerten pedig az Entervoces nevű kubai kórus is színpadra lép majd a sztárokkal. A koncert ingyenes lesz, érkezési sorrendben engedik be a nézőket, a havannai hatóságok szerint akár négyszázezer kubai is sorban állhat majd, hogy meghallgathassa a zenekart.

Hosszú karrierünk során sok helyen adtunk koncertet, de a havannai fellépés igazán különleges esemény lesz számunkra, és reméljük, kubai barátaink számára is - írták nyilatkozatukban a zenekar tagjai, akik nem csak a rock and roll szabadságát hozzák el a szigetországba, hanem a Kubai Kommunista Párt lapjának információi szerint különböző hangszereket és zenei felszereléseket is adományoznak kubai zeneiskoláknak.

Hanganyag: Fehér Anna Magda