Obama: a világnak össze kell fognia a terrorizmus elleni küzdelemben

InfoRádió / MTI
2016. március 23. 20:26
A világnak össze kell fognia a terrorizmus elleni küzdelemben, az Egyesült Államok pedig le tudja és le is fogja győzni az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezetet - hangsúlyozta szerdán Barack Obama amerikai elnök argentínai látogatásán, egy nappal a brüsszeli merényleteket követően.

Mauricio Macri argentin elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján Obama a brüsszeli támadásokra utalva azt mondta, Washington továbbra is minden segítséget megad a támadások kivizsgálásához és az elkövetők bíróság elé állításához.

A latin-amerikai országban kétnapos látogatáson tartózkodó Obama azt mondta, az Iszlám Állam megsemmisítése a legfontosabb feladat. Emlékeztetett arra, hogy a Washington vezette terrorellenes koalíció által az IÁ hadállásaira mért légicsapások megtizedelték a dzsihadisták vezetőit.

Az amerikai elnök leszögezte, az Egyesült Államok a terrorszervezet teljes felszámolásáig folytatja a harcot. Ezzel egyidejűleg Washington azon fog dolgozni szövetségeseivel, hogy megakadályozza az Iszlám Állam követői által tervezett merényleteket.

Obama dicsérte a 2015 decembere óta hivatalban lévő, jobbközép argentin elnököt, amiért már megkezdte számos, korábban ígért reformjának a megvalósítását, és azt mondta, Washington kész arra, hogy együttműködjön az argentin "történelmi átmenet" megvalósításában. Az amerikai elnök azt mondta, Argentína példát mutat a szomszédos országoknak.

Beiktatását követően Macri eltávolodott a Dél-Amerikát zömmel uraló, erősen baloldali politikai irányzatoktól, és a nyugati országok felé fordult. Washington ezzel új szövetségesre tett szert a térségben.

Macri azt mondta, Obama látogatása a két ország közötti érett, intelligens kétoldalú kapcsolatok kezdetét jelzi.

Mindkét vezető úgy vélte, Argentína és az Egyesült Államok a kábítószer-kereskedelem elleni harctól a zikavírus terjedésének megakadályozásáig számos kérdésben működhet együtt.

Obama és Macri megvitatta Brazília helyzetét is, amely a Petrobras állami olajipari vállalat körül kirobbant korrupciós botrány miatt hónapok óta súlyos belpolitikai válsággal küzd, és gazdasági recesszióba süllyedt csupán néhány hónappal a Nyári Olimpiai Játékok megrendezése előtt.