eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Újraéled az Ebola-járvány Guineában

Öten meghaltak Guineában az újraéledő ebolajárvány miatt, a szomszédos Libéria a vírus ismételt elterjedésétől tartva lezárta guineai határát - közölték kedden a két nyugat-afrikai ország hatóságai.

Lenn Eugene Nangbe libériai tájékoztatási miniszter azt mondta, arra utasították a határőröket, hogy azonnali hatállyal zárják le a guineai határt. Hozzátette, az intézkedés mindaddig hatályban marad, amíg Guineában nem fordul jobbra a helyzet. Ezen felül a libériai hatóságok védőfelszereléssel ellátott orvosi csoportot küldtek a határra.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) januárban hivatalosan is ebolamentesnek nyilvánította Libériát, és a legtöbb szakértő úgy vélte, ezzel véget ért a nyugat-afrikai ebolajárvány. A WHO azonban arra figyelmeztetett, hogy itt-ott, rövidebb időre még feltűnhet a ragály.

Ennek ellenére február 29. óta a betegség ismét szedett halálos áldozatokat Guineában.

"Azóta, hogy a kór újra felütötte a fejét, öten vesztették életüket. Két esetben a halál oka bizonyítottan a vérzéses láz volt, a három további esetben ezt csupán valószínűsíteni tudjuk, mert őket vizsgálat nélkül temették el" - mondta Fodé Tass Sylla, az ebolavírus elleni küzdelem guineai koordinációs testületének kommunikációs felelőse.

Hozzátette, 961 ember kerülhetett kapcsolatba az eddig bizonyítottan ebolás esetekkel.

A történelem legsúlyosabb ebolajárványa 2013 decemberében kezdődött Guineában. A vírus 28637 embert fertőzött meg, és közülük 11315-en vesztették életüket. Az áldozatok többsége guineai, libériai és Sierra Leone-i volt, bár hét másik országban, köztük az Egyesült Államokban, Nigériában és Spanyolországban is regisztráltak megbetegedéseket.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×