Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Spanyolország megerősíti repülőtereinek védelmét

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Spanyolország megerősíti repülőtereinek védelmét, de a terrorvédelmi készültség szintjét megtartja jelenlegi, a legmagasabb előtti fokozaton - jelentette be az ügyvezető spanyol kormány belügyminisztere kedden Madridban, miután a brüsszeli terrortámadások miatt a nemzetbiztonsági és rendőrségi szakértőiből álló bizottság értékelte a helyzetet.

Jorge Fernández Díaz elmondta: a testület nem látta indokoltnak fokozni a készültséget, mivel a legmagasabb szint aktiválását olyan esetekre tartják fenn, amikor az ország elleni, küszöbön álló támadásról szereznek tudomást.

A mostani döntéssel lényegében ugyanazokat az intézkedéseket teszik meg mint a tavaly novemberi, párizsi dzsihadista terrortámadásokat követően - jegyezte meg, de biztonsági okokra hivatkozva nem akart részleteket elárulni a megelőző védelmi lépésekről.

A döntés azonban sokakat érint, hiszen Spanyolországban a következő napokban, a húsvéti ünnepi nagyhét miatt megnövekedett utasforgalomra számítanak a légiközlekedésben.

A spanyol kormány tavaly júniusban emelt utoljára a védelmi fokozaton, amikor Tunéziában, Franciaországban és Kuvaitban ugyanazon a napon követtek el támadásokat terroristák.

Jorge Fernández Díaz azt is elmondta, hogy egyelőre nem érkezett hír spanyol halálos áldozatról, de négy spanyol állampolgár megsérült a brüsszeli támadásokban, mindannyiukat kórházban ápolják.

A bizottság ülését követően a belügyminiszter először az ország antiterrorista paktumához csatlakozott pártokat tájékoztatta. Hangsúlyozta, hogy Spanyolország egységes és elkötelezett a terrorizmus ellen, és szerinte csak ezzel lehet nyerni ebben a harcban. "Sosem fogják megváltoztatni értékeinket, nyitott, szabad társadalmunkat" - hangsúlyozta.

Az egységet emelte ki Mariano Rajoy ügyvezető spanyol miniszterelnök kedd esti hivatalos nyilatkozatában, és arról beszélt, hogy ez a küzdelem nagyon nehéz, állhatatosságot, odaadást, együttműködést követel országon kívül és belül egyaránt.

Mint mondta, senki sincs biztonságban a "válogatás nélküli, barbár" támadásoktól, amelyekre nem lehet indokot találni, és amelyeket már megtapasztalt London, Párizs és Madrid is. "Ez támadás a civilizáció ellen" - jelentette ki.

A kormányfő beszédében Spanyolország támogatásáról biztosította "belga testvéreiket", akik tudják, hogy "mellettük állunk".

A spanyol parlament szerdán délben egy perces néma főhajtással emlékezik meg a brüsszeli terrortámadás áldozatairól.