Korlátozták az áthaladást az orosz-finn határon

InfoRádió / MTI
2016. március 22. 21:22
Ideiglenesen korlátozták a harmadik országok állampolgárainak áthaladását az orosz-finn határon a kétoldalú migrációügyi együttműködés keretében, erről állapodott meg kedden Vlagyimir Putyin orosz elnök és finn partnere, Sauli Niinistö Novo-Ogarjovóban.

Putyin Oroszország megértéséről biztosította a migránsok áradata miatt aggódó Finnországot, és felajánlotta Moszkva partneri együttműködését a kérdésben.

Az orosz elnök kifejezte meggyőződését, hogy sem Moszkvának, sem Helsinkinek nem tetszik a kétoldalú gazdasági együttműködés csökkenése. Putyin kijelentette, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalomnak az Oroszországgal szembeni uniós szankciók, az orosz ellenlépések és az árfolyamváltozások miatti csökkenése hazai összterméke (GDP) 1 százalékánál valamivel nagyobb veszteséget okozott Finnországnak.

A finn államfő kijelentette, hogy mindkét fél érdekelt a gazdasági szankciók eltörlésében, de hangsúlyozta, hogy ehhez szükséges az ukrajnai rendezésről megkötött minszki megállapodások betartása. Niinistö finnországi látogatásra hívta meg az orosz elnököt.