eur:
395.05
usd:
372.02
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Abbahagyta a menekültek szállítását Leszboszon az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága

Abbahagyta a Törökországból Leszbosz szigetére érkező menekültek fogadótáborba szállítását az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR), mivel az uniós-török egyezmény hiányosságai miatt nem látja biztosítottnak további mozgásszabadságukat - közölte az UNHCR leszboszi szóvivője kedden.

A főbiztosság aggódik, hogy a szükséges biztosítékok megléte nélkül elhamarkodott az Európai Unió és Törökország közötti megegyezés életbe léptetése - tette hozzá a szóvivő. Görögország működő rendszer hiányában jelenleg képtelen értékelni a menedékkérelmeket Égei-tengeri szigetein, ahogy megfelelő szállást sem tud biztosítani az ott várakozó menedékkérőknek.

"Döntésünk értelmében nem szállítunk több embert Moriába, mivel ott vasárnap óta nem biztosított a mozgásszabadságuk" - hangsúlyozta a leszboszi szóvivő. A fogadóközpontból március 20-a, azaz az egyezmény életbe lépése óta nem engedik távozni az újonnan érkezett migránsokat. Hasonló a helyzet a Számosz, Híosz, Lérosz és Kósz szigetén felállított másik négy, hotspotnak nevezett regisztrációs központnál is.

Melissa Fleming, az UNHCR központi szóvivője jelezte, hogy az eljárás a szervezet alapértékeibe ütközik, ezért az nem kíván részt venni a kötelező fogdákká vált központok működtetésében.

Az UNHCR továbbra is folytatja megszokott segítő tevékenységét a partokon és a kikötőkben, míg Moriában mostantól kezdve kizárólag az ellenőrzésre és a tanácsadásra fognak koncentrálni.

A fenti okok miatt az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi szervezet is abbahagyja a munkát a keddi nap folyamán a moriái központban. Eddig az MSF munkatársai feleltek a higiéniai viszonyok és az orvosi ellátás fenntartásáért a hotspotban.

Az ENSZ gyermekjogi szervezete (UNICEF) is bírálta az uniós-török megegyezést kedden, mivel abban nem szerepel a gyerekekre vonatkozó kitétel. Sarah Crowe UNICEF-szóvivő rámutatott, hogy számos gyerek bolyong felnőtt kísérő nélkül, adott esetben szülei hívását követve, vagy őket keresve a balkáni útvonalon. Nem fordulhat elő, hogy ezeket a gyerekeket egyedül visszaküldjék Törökországba - háborgott Crowe.

Az UNHCR adatai szerint csak ebben az évben több mint 147 ezren érkeztek a Közel-Keletről és Ázsiából Görögország területére, 59 százalékuk nő és gyerek.

A múlt héten Brüsszelben megkötött uniós-török megállapodás célja, hogy gyorsított eljárással döntsenek a Görögország területére újonnan érkező migránsok státusáról. A visszautasított menedékkérőket Törökországba toloncolják vissza. A görög hatóságok döntése megfellebbezhető.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×