eur:
394.43
usd:
370.01
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Először lehet nő egy amerikai harci főparancsnokság vezetője

Az amerikai védelmi miniszter, Ashton Carter pénteken egy védelmi kérdésekkel foglalkozó rendezvényen bejelentette, hogy Lori Robinson vezérezredest jelöli az Északi Főparancsnokság élére, s ezzel az amerikai történelemben először női katonát akarnak harci főparancsnokság élére helyezni.

Az Északi Parancsnokság az amerikai hadsereg egyik legfontosabb tisztsége, a jelölést még a szenátusnak is jóvá kell hagynia.

Lori Robinson 1982 óta szolgál az amerikai légierő kötelékében, 2014 óta a Csendes-óceáni Parancsnokság légierejét irányítja Hawaiin. Az amerikai hadsereg emelkedő csillagaként tartják számon. "Robinson vezérezredes nemcsak az első női főparancsnok egy harci egységnél, hanem jelölése azt is mutatja, hogy az amerikai hadseregben sok tehetséges és nagyon erős nő szolgál, s Robinson vezérezredes kétségtelenül közéjük tartozik" - fogalmazott a döntés bejelentésekor Carter miniszter.

A Pentagonnak hat harci parancsnoksága van, a legismertebb közülük a Központi Parancsnokság, amely Afganisztánban, Irakban és a közel-keleti térség többi részén felügyeli, irányítja a hadműveleteket. Az Északi Parancsnokságot, melynek központja Colorado Springsben működik, a 2001. szeptember 11-i terrorakciók után hozták létre, hogy a belföldi fenyegetésekre adandó katonai válaszokat koordinálja.

Ashton Carter bejelentése illeszkedik a Pentagon azon döntéseinek, intézkedéseinek a sorába, amelyekkel a védelmi minisztérium biztosítani akarja a nemek egyenlőségét a katonai pályán is. Tavaly decemberben Carter bejelentette, hogy megnyílik a lehetőség a nők számára a harci parancsnokságoknál is, az idén januárban pedig intézkedést hozott arról, hogy meghosszabbítsák a női katonák szülési szabadságának időtartamát.

A Pentagon adatai szerint a vezérezredesek és admirálisok valamivel több mint hat százaléka, a tiszteknek pedig a tizenhét százaléka nő. A harmincnyolc négycsillagos vezérezredes és admirális között három nő van, egyikük Lori Robinson.

Címlapról ajánljuk
Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×