Lemondott a horvát Elektronikus Médiatanács elnöke

InfoRádió / MTI
2016. március 18. 21:38
Mindkét tisztségéről lemondott pénteken Mirjana Rakic, a horvát Elektronikus Médiatanács elnöke és az Elektronikus Médiaügynökség igazgatója - közölte a horvát közszolgálati televízió.

Rakicnak 2019-ig szólt volna a kinevezése, de a horvát kormány március elején negatívan értékelte mindkét említett testület tavalyi éves beszámolóját, és azzal a javaslattal élt a parlament felé, hogy törvényes kötelezettségeik súlyos megszegése miatt mentse fel a tanács tagjait és annak elnökét.

A 68 éves Rakic, aki korábban külpolitikai újságíró volt, azzal indokolta lemondását, hogy politikai nyomást gyakorolnak rá, és nem bírja tovább. A lemondást a kormánynak még el kell fogadnia.

"Kezdettől fogva a személyem ellen irányultak a támadások" - vélekedett. Hozzátette, hogy két hónap után ez már sok volt neki, mint olyan szakembernek és magánembernek, akinek van integritása. Ugyanakkor azt sem akarja, hogy a tanács többi tagja miatta váljon áldozattá.

Mirjana Rakic azután találta magát a két hónapja kormányzó jobboldali kormány célkeresztjében, hogy az általa vezetett intézmény január végén egy időre felfüggesztette egy helyi televízióállomás működését szerbellenes megnyilatkozások okán.

A kormány döntése ellen korábban felszólalt a Horvát Újságírók Szövetsége, ellenzéki képviselők egy csoportja pedig levélben fordult az Európai Bizottsághoz, amelyben azt írták: a kormány törvénytelenül kérte a médiatanács elnökének és tagjainak idő előtti felmentését.

Egyes sajtóértesülések szerint az ügy könnyen az Európai Bíróság elé kerülhet, a pert pedig nagy valószínűséggel el is veszítené Horvátország.