eur:
393.11
usd:
367.35
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Angela Merkelt mélyen megrázta Guido Westerwelle halála

Angela Merkel kancellárt mélyen megrázta Guido Westerwelle halála. A volt német külügyminiszter, a liberális német Szabad Demokrata Párt (FDP) egykori elnöke hosszú betegség után, életének 54. évében hunyt el pénteken.

Angela Merkel kancellár Brüsszelben az uniós csúcs után azt mondta, hogy mélyen megrázta Guido Westerwelle halála. A liberális politikus "érzékeny, töprengő", és "megbízható, szavatartó, hűséges" ember volt. "Hálás vagyok a találkozásokért és a beszélgetésekért, azokért is, amelyeket politikai pályafutása befejezése után folytattunk" - mondta Angela Merkel, részvétét nyilvánítva Michael Mronznak, akivel Guido Westerwelle 2004 óta élettársi kapcsolatban, 2010 óta pedig bejegyzett élettársi kapcsolatban élt.

A német kancellár kiemelte, hogy Guido Westerwelle külügyminiszterként "szívvel-lélekkel küzdött a békéért és az emberi jogokért", és a Bundestag egyik legjobb szónoka volt.

"A németországi liberális mozgalomnak, az egész német politikának és nekem személyesen is ez egy nagyon szomorú nap" - mondta a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke.

Christian Lindner, az FDP elnöke Bonnban tett nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy Guido Westerwelle liberális politikusként "nemzedékeket inspirált" és nagy sikerekre vezette a liberális pártot. A néhai pártelnök "a piacgazdaság és a toleráns társadalom feltétlen híve", és "elkötelezett európai" volt - tette hozzá.

A Bundestag valamennyi pártjából számos politikus kifejezte részvétét az elhunyt hozzátartozóinak.

A külügyminisztérium berlini központi épületénél a gyász jeleként félárbocra eresztették a zászlókat.

Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter szerint Németország a liberális politikus halálával egy "igaz hazafit" veszített el, aki a békés és polgári Németországért és Európáért élt és dolgozott, és olyan emberként vonul be az utókor emlékezetébe, aki nem tért ki a viták elől és nem hátrált, amikor ellenállásba ütközött.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×