Angela Merkelt mélyen megrázta Guido Westerwelle halála

InfoRádió / MTI
2016. március 18. 21:00
Angela Merkel kancellárt mélyen megrázta Guido Westerwelle halála. A volt német külügyminiszter, a liberális német Szabad Demokrata Párt (FDP) egykori elnöke hosszú betegség után, életének 54. évében hunyt el pénteken.

Angela Merkel kancellár Brüsszelben az uniós csúcs után azt mondta, hogy mélyen megrázta Guido Westerwelle halála. A liberális politikus "érzékeny, töprengő", és "megbízható, szavatartó, hűséges" ember volt. "Hálás vagyok a találkozásokért és a beszélgetésekért, azokért is, amelyeket politikai pályafutása befejezése után folytattunk" - mondta Angela Merkel, részvétét nyilvánítva Michael Mronznak, akivel Guido Westerwelle 2004 óta élettársi kapcsolatban, 2010 óta pedig bejegyzett élettársi kapcsolatban élt.

A német kancellár kiemelte, hogy Guido Westerwelle külügyminiszterként "szívvel-lélekkel küzdött a békéért és az emberi jogokért", és a Bundestag egyik legjobb szónoka volt.

"A németországi liberális mozgalomnak, az egész német politikának és nekem személyesen is ez egy nagyon szomorú nap" - mondta a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke.

Christian Lindner, az FDP elnöke Bonnban tett nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy Guido Westerwelle liberális politikusként "nemzedékeket inspirált" és nagy sikerekre vezette a liberális pártot. A néhai pártelnök "a piacgazdaság és a toleráns társadalom feltétlen híve", és "elkötelezett európai" volt - tette hozzá.

A Bundestag valamennyi pártjából számos politikus kifejezte részvétét az elhunyt hozzátartozóinak.

A külügyminisztérium berlini központi épületénél a gyász jeleként félárbocra eresztették a zászlókat.

Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter szerint Németország a liberális politikus halálával egy "igaz hazafit" veszített el, aki a békés és polgári Németországért és Európáért élt és dolgozott, és olyan emberként vonul be az utókor emlékezetébe, aki nem tért ki a viták elől és nem hátrált, amikor ellenállásba ütközött.