eur:
394.09
usd:
364.86
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Újabb szuperkedd következik: öt szövetségi államban választanak az amerikaiak

Újabb "szuperkeddnek" néznek elébe az amerikaiak: Ohióban, Illinois államban, Missouriban, Észak-Karolinában és Floridában tartanak előválasztásokat demokraták és republikánusok egyaránt. Minden szem a republikánusokra szegeződik: vajon Donald Trumpnak, az ellentmondásos és vitatott elnökjelölt-aspiránsnak sikerül-e - és ha igen, milyen arányban - győznie, s ezzel bebiztosítania elnökjelöltségét.

A Demokrata Párt két elnökjelöltje, Hillary Clinton volt külügyminiszter és volt first lady, illetve Bernie Sanders vermonti szenátor a középnyugati államokban várhatóan nagy csatát vív majd. Az előrejelzések és elemzések szinte biztosra mondják Clinton győzelmét Észak-Karolinában és Floridában, ám Illinois, Missouri és Ohió választóinak preferenciái megjósolhatatlanok, kivált Sanders szenátor múlt heti michigani nagy győzelme után.

Vasárnap este Ohióban mindkét demokrata elnökjelölt-aspiráns tévévitán vett részt, ám ezúttal nem saját programjaikról beszéltek, hanem mindketten lényegében Donald Trump ellen kampányoltak: Clinton például "politikai gyújtogatónak", Sanders pedig "többszörös hazugnak" nevezte Trumpot. Igaz, Hillary Clinton emlékeztette hallgatóságát, hogy az eddigi előválasztásokon mind Trumpnál, mind Sandersnél több delegátust sikerült maga mögé állítania, de főként azzal érvelt, hogy külföldi politikusoktól is bíztatást kapott, hogy őt látnák szívesen az Egyesült Államok következő elnökének, s nem Trumpot. Clinton nem nevezte meg a hivatkozott politikusokat. Bernie Sanders szintén azt hangsúlyozta, hogy szerinte az amerikaiak nem választanak meg olyan elnököt, aki mindenkit sérteget, ha nem olyan, mint Donald Trump. "Istennek hála, az emberek többsége nem olyan, mint Donald Trump" - tette hozzá a vermonti szenátor.

Donald Trump személye és eddigi kampánya, illetve elnökjelöltté választásának esélye uralja a keddi előválasztások előtti politikusi megszólalásokat. Kedden ugyanis Trump nagyon közel kerülhet az elnökjelöltséghez szükséges 1237 delegátus megszerzéséhez, kivált, ha győz Ohióban és Floridában, abban a két államban, amely sok delegátust küld az elnökjelölt-állító konvencióra, s amelyben a választási rendszer a "győztes mindent visz" elve alapján működik, vagyis aki győz, azé az összes delegátus támogatása. Ha a milliárdos üzletember veszít akár Ohióban, akár Floridában, megnyílhat a lehetőség vetélytársai előtt. Ohióban a felmérések Trump és John Kasich ohiói kormányzó fej-fej melletti küzdelmét mutatják, Floridában azonban a floridai szenátornak, Marco Rubiónak egyelőre nem sikerült átütő eredményeket, meggyőző támogatottságot felmutatnia, legalábbis a közvélemény-kutatások szerint.

A republikánus táborban egyre erőteljesebben szerveződő Trump-ellenes erők szerint ha az üzletember győz is kedden, nem lesz könnyű dolga az elnökjelöltséghez szükséges 1237 delegátus megszerzésében. Ehhez ugyanis a még a jövőben voksoló államok több mint felében kell győzelmet aratnia. A "Mi Elveink" nevű, a republikánus táborban nemrégiben alakult Trump-ellenes csoport hétfőn nyilatkozatot tett közzé, amelyben leszögezi, hogy Donald Trumpból nem lesz olyan könnyen republikánus elnökjelölt, ahogyan azt sokan gondolnák. Emlékeztetőjében a csoport fel is sorolja, hogy mely államokban lesz még szavazás, és hol milyen eredmény várható.

Trump a hétfői felmérések szerint Ohio kivételével valamennyi, kedden voksoló szövetségi államban vezet három vetélytársa - Ted Cruz texasi szenátor, Marco Rubio floridai szenátor és John Kasich ohiói kormányzó előtt -, Ohióban pedig a "hazai pályán" induló Kasich kormányzóval holtversenyben van. A kampány egyik érdekessége egyébként, hogy a floridai szenátor, Marco Rubio vasárnap arra szólította ohiói híveit: ne rá, hanem - éppen Trump győzelmét megakadályozandó - John Kasich kormányzóra szavazzanak.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×