eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Pásztor István: a nemzeti összetartozás felülírhatatlan

A nemzeti összetartozás és a nemzeti érdek akkor is felülírhatatlan, ha éppen nem divatos, különbség pedig azok között van, akik lenézik a nemzet fogalmát és akik azt fontosnak tartják - hangsúlyozta ünnepi beszédében Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke kedden Szabadkán a VMSZ központi március 15-i megemlékezésén.

Mint mondta, 1848. március 15. történelmi pillanat volt, mert a nemzet mondta el, hogy mit kíván, "akik pedig megfogalmazták, azoknak szavai találkoztak a nemzet akaratával és elképzeléseivel".

"Nem hiszek abban, hogy ma az igazi ellentmondás a liberális és konzervatív szemlélet között van. Abban hiszek, hogy az ellentmondás azok között van, akik váltogatják a mentéjüket és akik nem. Különbség azok között van, akik lenézik a nemzet fogalmát és akik azt fontosnak tartják. Különbség van köztünk és azok között, akik a józan ész politikája, az emberek elvárásának teljesítése helyébe önmagukat helyezik. Ezek áthidalhatatlan különbségek" - fogalmazott beszédében a VMSZ elnöke, aki egyben ezzel indította el pártja kampányát az előre hozott parlamenti választásokra.

A VMSZ-ről és a választásokról szólva kiemelte: a VMSZ az a biztos pont, amely "a jelenből a vajdasági magyar jövőbe mutat utat, a biztos pont, ami a közösségi megmaradást jelenti".

Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára azt hangsúlyozta, hogy az összefogás a legfontosabb üzenete 1848-nak.

"A magyarságnak, bárhol is él, össze kell fognia. (...) Az összefogás nemcsak azt jelenti, hogy együtt vagyunk, hanem azt, hogy a közösség érdekében állást is foglalunk és ez az összefogás nemcsak a magyarság szintjén kell, hogy megjelenjen, hanem meg kell hogy jelenjen európai szinten is" - fogalmazott az államtitkár.

Hozzátette: a magyar kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a magyarság képes legyen megmaradni, "minden magyar ember ott legyen képes boldogulni és ott találjon otthonra, ahol megszületett".

Mint fogalmazott: a magyarságnak 1848-ban bátorság kellett ahhoz, hogy szembeszálljon Béccsel és ugyanez a bátorság kellett ahhoz is, hogy később Moszkvával nézzen szembe. Ez a bátorság kell ahhoz is, hogy "bárkivel szembe szálljunk, aki a szabadság gondolatát, a szabadságot akarja megtörni" - jelentette ki Tuzson Bence.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×