eur:
394.45
usd:
370.71
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

EU-párti a brit cégek zöme

A brit vállalatok nagyon nagy többsége Nagy-Britannia EU-tagságát pártolja a legnagyobb brit üzleti érdekképviseleti szervezet kedden ismertetett új felmérése szerint.

A Brit Iparszövetség (CBI) közölte: a körkérdésbe bevont 773 tagvállalat vezetőinek 80 százaléka szerint cége üzleti érdekeit az szolgálná a legjobban, ha Nagy-Britannia az EU-tagságról június 23-ára kiírt népszavazás eredményeként az Európai Unió tagja maradhatna.

A megkérdezett cégvezetők mindössze 5 százaléka mondta azt, hogy vállalata jobban járna, ha Nagy-Britannia távozna az EU-ból.

Carolyn Fairbairn, a CBI vezérigazgatója a felmérés eredményéhez fűzött kommentárjában közölte: a szervezet tagvállalatainak egyértelmű üzenete az, hogy a garantált hozzáférés az EU 500 millió fogyasztót számláló vámmentes belső piacához olyan jelentős előny, amely túltesz az EU-tagság "bosszantó velejáróin".

Gazdasági szempontból "nem lenne sok értelme" a kilépésnek az EU-ból, mivel ez azzal a kockázattal járna, hogy a brit gazdaság eldobja az uniós tagságból eredő számos előnyt - tette hozzá a CBI vezetője.

Carolyn Fairbairn szerint a CBI tagvállalatainak zöme nincs meggyőződve arról, hogy a teljes jogú EU-tagság helyett javasolt alternatívák ugyanolyan lehetőségeket kínálnának, mint az, ha Nagy-Britannia az Európai Unió tagja marad. Azok, akik a brit EU-tagság feladását pártolják, adósak annak meggyőző felvázolásával, hogy a kilépés mit jelentene a munkahelyek és a gazdasági növekedés szempontjából - hangsúlyozta a CBI vezérigazgatója.

A CBI 190 ezer tagvállalata csaknem 7 millió alkalmazottat foglalkoztat. Ez a magánszektorbeli alkalmazotti állomány harmada.

Nemrégiben kétszáznál több brit, illetve Nagy-Britanniában tevékenykedő nagyvállalat vezetői közös nyílt levélben is hangot adtak annak a véleményüknek, hogy Nagy-Britanniának az Európai Unióban kell maradnia. A The Times című tekintélyes konzervatív brit napilapban közzétett levelet olyan óriáscégek igazgatói is aláírták, mint a Vodafone távközlési szolgáltató, a Ryanair légitársaság, a BP olajipari csoport, az Airbus repülőgépgyártó konglomerátum, valamint a BMW, a General Electric és a BASF.

A City pénzügyi szolgáltató szektorából több óriásbank - köztük a Goldman Sachs International, az HSBC, a Santander és a Standard Chartered - vezetői is csatlakoztak a példátlan közös felhíváshoz.

Az aláírók - akinek vállalatai több mint egymillió alkalmazottat foglalkoztatnak Nagy-Britanniában - hangsúlyozták, hogy a brit üzleti szférának a további beruházások és az állásteremtés érdekében korlátlan hozzáférésre van szüksége az Európai Unió 500 milliós egységes belső piacához. Ha Nagy-Britannia távozna az EU-ból, azzal elrettentené a befektetőket, munkahelyeket sodorna veszélybe, és az egész brit gazdaságot kockára tenné - állt a nyílt levélben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×