eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Elemző: a német politikai rendszer normalizálódását jelzik az eredmények

Gero Neugebauer német politológus, a berlini Freie Universität kutatója szerint a németországi tartományi választások eredményei azt mutatják, hogy az Alternatíva Németországnak (AfD) párt előretörésével a német politikai rendszer normalizálódik, a jobboldal is többosztatúvá vált, Angela Merkel menekültpolitikáját pedig a szavazók többsége támogatja, még akkor is, ha nem a kancellár pártjára, a CDU-ra szavazott, ez pedig megerősíti a Merkel helyzetét, de csak rövid távon. A kancellárnak szerinte hosszabb távon el kell érnie, hogy rendezettebbé váljon a menekültügyi helyzet és ne keletkezzenek társadalmi feszültségek.

A tekintélyes politikai elemző hétfőn Berlinben egy sajtóbeszélgetésen az AfD előretörésével kapcsolatban megállapította, hogy a fejlemény a német pártrendszer "normalizálódását, európaizálódását" jelzi, azt mutatja, hogy a jobbközép néppárttól - a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségtől - jobbra helyet követel magának egy új erő, és így a baloldal után a jobboldal is többosztatúvá lesz. Ez a folyamat számos európai országban már lezajlott.

A CDU/CSU az AfD megjelenésével ugyanazt a folyamatot éli át, mint a balközép néppárt, a szociáldemokrata párt (SPD) a nyolcvanas években a Zöldek, majd az ország újraegyesítése után a Baloldal megjelenésével - tette hozzá.

Az AfD kilátásairól szólva rámutatott, hogy a párt már a 16-ból 8 tartományi parlamentben rendelkezik képviselettel, vagyis egyre inkább a politikai rendszer részévé válik, és politikusai szolgálati autóval és sok egyéb kiváltsággal rendelkezve az eddiginél nehezebben tudnak majd agitálni a politikai elit ellen.

Vélekedése szerint a párt csak akkor válhat országos jelentőségű és állandó tényezővé, ha a szövetségi parlamentben (Bundestag) is képviseletet szerez, ehhez a sikerhez azonban az eddigi tapasztalatok szerint teljesülnie kell legalább három feltételnek.

Először is egységes vezetésre van szükség, ami az AfD-nél nincsen, mert 4-5 irányzat harcol egymással, köztük egy keresztény-ultakonzervatív szárny és egy konzervatív liberális csoportosulás, amely a gazdaságpolitikára összpontosít. A pártnak így egyelőre nincs egységes arculata. Másodszor egyetértésre van szükség a vezetés és a tagság között az alapvető tartalmi kérdésekben, és az AfD-nél ez a feltétel sem teljesül, mert a szövetségi kormány menekültpolitikája és Európa-politikája, valamint a génmanipuláció elutasításán kívül nincs közös, és a pártot a vetélytársaitól megkülönböztető álláspont egy területen sem.

A harmadik feltétel a társadalmi véleményáramlatok érzékelése, becsatornázása és képviselete. Ebben az AfD kiválóan teljesít, korábban az euróválság kezelése körüli elégedetlenségből, most a menekültválság miatti elégedetlenségből tudott tőkét kovácsolni.

Gero Neugebauer tévedésnek tartja az AfD számos vezető politikusának azon megállapítását, hogy egy új néppártot hoztak létre. Az AfD inkább csak a közepesen képzett, dolgozó, státusának elvesztésétől félő, elbizonytalanodott középosztály, azon belül pedig a "férfiak pártja".

Angela Merkel kancellár, CDU-elnök helyzetéről szólva hangsúlyozta, hogy a Baden-Württembergben, Rajna-vidék-Pfalzban és Szász-Anhaltban vasárnap rendezett tartományi törvényhozási (Landtag-) választás eredményei azt mutatják, hogy a szavazáson résztvevők többsége támogatja a kancellár menekültpolitikáját, "csak éppen nem mind a CDU-ra szavaztak".

Baden-Württembergben és Rajna-vidék-Pfalzban a CDU ellenzékből indult és a listavezetők a Merkel-féle menekültpolitika bírálatával próbáltak szavazókat szerezni. Ezzel a "Janus-arcú" politikával egyikük sem tudott nyerni, ezért a pártelnök-kancellár joggal érvelhet a párton belüli vitákban azzal, hogy nem jár jól, aki a szembefordul vele - vélekedett Gero Neugebauer.

Angela Merkel helyzete mindennek révén megerősödött, de csak rövid távon. A hosszabb távú stabilizációhoz el kell érnie, hogy belföldön rendezettebbé váljék a menekültügyi helyzet és ne keletkezzenek társadalmi feszültségek, például ne alakuljon ki a rendszerint bérlakásban élő németek alacsonyabb jövedelmű rétegében az az érzés, hogy versenyezniük kell a menekültekkel a megfizethető bérlakásokért - mondta az elemző.

Hozzátette, hogy választási sikerre is szükség lesz, leginkább 2017 májusában - négy hónappal a Bundestag-választás előtt - az ország legnépesebb tartományában, Észak-Rajna-Vesztfáliában, ahol a CDU-nak ellenzékből le kell győznie az SPD-t, különben a párt számos politikusában aggodalmak ébredhetnek saját jövőjüket illetően, ami súlyos feszültséghez vezethet és megkérdőjelezheti Angela Merkel pozícióját.

Gero Neugebauer a menekültválság európai uniós vetületéről szólva kifejtette: meglehet, hogy egyes tagállami vezetők a német kancellár gyengüléseként értelmezik majd a vasárnapi választási eredményeket, ez azonban Angela Merkelt bizonyára hidegen hagyja majd, hiszen az uniós színtéren egyébként is "viszonylag elszigetelt", ezért nem számít neki, hogy ki mit gondol a Landtag-választásokról.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×