eur:
393.77
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Mohamed prófétát sértő "nyelvbotlása" miatt menesztettek az egyiptomi minisztert

Mohamed prófétát sértő "nyelvbotlása" miatt vasárnap felmentették hivatalából az egyiptomi igazságügyi minisztert, Ahmed ez-Zendet - jelentette a CBC Extra egyiptomi hírtévé a kormányszóvivőre hivatkozva.

Ezzel megerősítették azon korábban kiszivárgott híreket, amelyek szerint Seríf Iszmáíl miniszterelnök lemondásra szólította fel Zendet, a tárcavezető által kiváltott közfelháborodásra reagálva.

Dühödt bírálatok lavinája zúdult az igazságügyi miniszterre egy szombati tévéműsor után, amelyben arra a kérdésre, hogy rács mögé záratná-e az őt, vagy családját becsmérlő újságírókat, kijelentette, ilyen esetben bárkit bebörtönözne, "még, ha magáról a prófétáról lenne is szó, Allah áldása és békéje legyen vele!" Ez utóbbi formulát a vallási előírások szerint a muzulmánok csak Mohamed nevéhez fűzik hozzá, így nem fért kétség ahhoz, hogy a heves kirohanásairól elhíresült tárcavezető melyik prófétára gondolhatott.

Zend a jelek szerint már válasza közben érezhette, hogy ezúttal messze ment, és rögtön azután "a mindenható Isten bocsánatáért" esedezett, és később számos interjúban hangsúlyozta, hogy "nyelvbotlás" történt.

Bűnbánata ellenére mind a sajtó, mind pedig a közösségi oldalak muzulmánok dühös felszólalásaival teltek meg, a szunnita világ szellemi központjának számító al-Azhar mecset és egyetem pedig vasárnap egy közleményt adott ki, amelyben a közszereplőket arra szólította fel, hogy tartózkodjanak a prófétát sértő, istenkáromlásnak minősülő kifejezésektől.

A keményvonalas - most már csak volt - igazságügyi miniszter utoljára januárban váltott ki nemzetközi szintű felháborodást egy televíziós szereplésével, amelynek közepette kijelentette, hogy tömeges öldöklést szeretne látni az iszlamista ellenzék soraiban.

A 2013-ban elmozdított elnök, Mohamed Murszi mögött álló Muzulmán Testvériség iszlamista szervezetről szólva azt mondta: "Esküszöm a mindenható istenre, hogy a szívemben tomboló tűz addig nem alszik el, amíg (a terrorellenes harcot folytató biztonsági erők) minden egyes vértanújáért cserébe a Muzulmán Testvériség 10 ezer tagját meg nem ölik".

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×