eur:
395.46
usd:
372.37
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Maratoni tárgyalást folytatnak a szlovák koalíció létrehozására esélyes pártok

Hétfő kora délután kezdődött, és aznap várhatóan végleges megegyezés nélkül zárul az az egyeztetés, amelyet az új kormány megalakítása céljából kezdett a pozsonyi kormánypalotában a választások győztes pártjának, az Irány-Szociáldemokráciának az elnöke, Robert Fico a Szlovák Nemzeti Párt (SNS), a Most-Híd és a Háló (Siet) vezetőivel.

A szlovákiai kormányalakítási tárgyalások első - és jelenlegi állás szerint valószínűleg egyetlen - köre a múlt héten kezdődött, azután, hogy Andrej Kiska szlovák államfő Robert Ficót a győztes párt elnökét bízta meg a kormányalakítással.

A Fico pártjával való együttműködéstől eleinte az Andrej Danko vezette SNS-t és Marián Kotleba Mi Szlovákiánk Néppártját leszámítva elzárkóztak a parlamentbe jutott pártok, amelyek először a második legjobb eredményt elért liberálisok körül szerveződve egy sokpárti, jobboldali koalíció létrehozásáról tárgyaltak. A választások eredményeképpen kialakult erőviszonyok és az SNS hétvégi közgyűlésén a nemzetiek elnöke által tett azon kijelentés - miszerint vagy egy Robert Fico által alakított kabinetet vagy egy szakértői kormányt fogadnának el - egyértelművé tette, hogy a jobboldali koalíció létrehozására nincs esély. Így a lehetséges kormánykoalíció résztvevőinek száma négyre szűkült, ezeknek a pártoknak a vezetői a kora délután kezdődött maratoni egyeztetés résztvevői.

Az egyeztetés kezdete óta csak minimális számú és hírértékű információ szivárgott ki a helyszínen nagy számban várakozó újságírókhoz. Ezek közé tartoznak a kormány kommunikációs vezetőjének szavai, miszerint a leendő kormány prioritásairól zajló egyeztetések konstruktívak, valamint az is, hogy az egyeztetés várhatóan közös nyilatkozat elfogadásával zárul, s a kormányalakítási tárgyalások érdemi lezárása keddre marad.

Amennyiben a tárgyaláson részt vevő pártoknak sikerül megegyezésre jutniuk, az egy, az ország eddigi történetében példa nélkül álló színes jobb-bal-nemzeti kormánykoalíció létrehozását eredményezné. Robert Fico az Irány-Szociáldemokrácia 2006-ban alakított koalíciós kormányában ugyan már megmutatta, hogy képes az SNS-szel is kormányozni, ugyanakkor arra eddig még nem volt példa, hogy a korábban kifejezetten magyarellenes politizálást folytató nemzetiek egy magyar vagy a Most-Híd esetében részben magyar párttal lettek volna egy kabinetben. Ezen ellentét mellett eltörpülni látszik a magát a választások előtt kormányváltó ellenzéki vezérként megjelenítő Radoslav Procházka által vezetett jobboldali konzervatív Háló és a baloldali Irány között lévő ideológiai ellentét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×