eur:
392.72
usd:
366.5
bux:
66400.33
2024. április 25. csütörtök Márk

Egységesen elítéli a támadást a török sajtó

Egységesen elítéli a hétfői török sajtó a legalább 37 halálos áldozatot követelő vasárnapi ankarai öngyilkos merényletet, valamint visszafogottan, tényszerűen közli a támadással kapcsolatos információkat.

Több lap a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű szervezetet jelöli meg a merénylet végrehajtójaként.

A Sabah című legfőbb kormánypárti napilap mészárlásként értékelte az incidenst, amely elsősorban az ártatlan polgári lakosság ellen irányult. Az újság kiemelten foglalkozott Recep Tayyip Erdogan köztársasági elnök vasárnapi esti nyilatkozatával, amely szerint az állampolgároknak nem kell aggódnia, a kormány megtorolja a támadást.

A Hürriyet című ellenzéki napilap kiemelte, hogy a vasárnapi ankarai merénylet mindössze 25 nappal követte a legutóbbi, 29 halálos áldozatot követelő fővárosi támadást.

Az újság tudni vélte, hogy a robbantáshoz használt fehér színű, BMW márkájú gépkocsit a délkelet-törökországi, főként kurdok lakta Sanliurfa tartomány Viransehir körzetéből hozták Ankarába. A Hürriyet arról értesült, hogy a Kizilay téri merényletet ugyanaz a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű terrorszervezethez köthető Kurdisztáni Szabadság Sólymai (TAK) nevű csoport követte el, mint a február 17-i támadást.

Az információt hivatalos források azonban még nem erősítették meg.

A Cumhuriyet című, szintén ellenzéki napilap hétfői száma "véres vasárnap" felirattal a címoldalán jelent meg. Az újság rávilágított arra, hogy a török biztonsági erők jelenleg 20 olyan gépjárművet keresnek, amelyet a későbbiekben robbantásos merényletekhez használhatnak fel.

A Habertürk című napilap információi szerint az öngyilkos merénylethez használt autó - a legutóbbi esethez hasonlóan - lopott volt. Február 26-án került Ankarába - írta az újság.

A Posta című napilap kitért arra a részletre, hogy az utasok már befejezték a beszállást és az autóbusz épp indulni készült vasárnap este, amikor abba hátulról az öngyilkos merénylő autójával belerohant.

A Milliyet című ellenzéki napilap szemtanú-beszámolókkal igyekezett érzékeltetni az eset körülményeit. Több utas azokat a pillanatokat írta le, amikor a robbanás keltette légnyomás a busz belsejéből az apró darabokra tört üvegablakokon keresztül az úttestre vetette őket.

A Sözcü című kemalista napilap fogalmazott a legképletesebben. Egy helyen "harcmezőhöz", máshol pedig "az ítéletnap helyszínéhez" hasonlította az Ankara központjában elhelyezkedő Kizilay teret. Az újság megjegyezte: napok óta sejthető volt, hogy bombarobbantásra készülnek a török fővárosban, ennek ellenére az elkövetők a legforgalmasabb környéken tudták végrehajtani a támadást.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
A gyengülés után visszaerősödött a forint

A gyengülés után visszaerősödött a forint

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt még folytatódott az erősödés, a délutáni GDP adatok hatására azonban kapott egy pofont a forint. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×