eur:
395.02
usd:
372.06
bux:
65428.99
2024. április 17. szerda Rudolf

A spanyol kormány csak feltételekkel támogatná az EU-török megállapodást

Spanyolország csak bizonyos feltétekkel támogatná a migrációs válságkezeléséről szóló, Törökország és az Európai Unió közötti megállapodást - mondta José Manuel García-Margallo spanyol külügyminiszter hétfőn Brüsszelben, az EU-tagországok külügyminisztereinek találkozóját követő sajtótájékoztatóján.

Az illegálisan Görögországba érkezők mindegyikét regisztrálni kell, még mielőtt Törökország visszafogadná őket, és lehetőséget kell adni számukra, hogy beadják menedékjogi kérelmüket - ismertette kikötéseiket a politikus, és hozzátette, hogy csak ennek elbírálását követően lehetne visszaküldeni az embereket Törökországba, amennyiben nem kapták meg a menedékjogot, és a fellebbezésüket is elutasították.

Hangsúlyozta, hogy a visszafogadás csak időszakos és rendkívüli lehet, azért, hogy enyhítsék a Görögországra nehezedő migrációs nyomást.

A spanyol diplomácia vezetője nyilvánvalóvá tette: elutasítják a Görögországba illegálisan érkezők kollektív visszafordítását Törökországba, mert azt - mint mondta - tiltja egyebek mellett az Európai Unió Alapjogi Chartája, és az Európai Unió működéséről szóló szerződés.

Spanyolország csak olyan megállapodást támogat, amely megfelel a nemzetközi és az uniós jogszabályoknak és egyezményeknek - jelentette ki García-Margallo, aki a találkozó előtt spanyol újságírók azt mondta: jelen formájában ezeket sérti a javaslat, amely ezért "elfogadhatatlan".

A spanyol ügyvezető kormány szerdán ismerteti a tervezet részleteit a parlament külügyi bizottsága előtt, és az itt kialakuló többségi álláspontot fogja képviseli a csütörtökön kezdődő EU-csúcstalálkozón.

A spanyol parlamenti pártok többsége elutasítja a megállapodás elfogadását.

A múlt hétfői EU-csúcson Ankara további pénzügyi támogatást kért az Európai Uniótól az országban tartózkodó mintegy 2,7 millió szíriai menekült ellátására, továbbá az EU-csatlakozási tárgyalások felgyorsítását, valamint azt, hogy legkésőbb június végéig töröljék el az uniós vízumkötelezettséget a török állampolgárokkal szemben.

Törökország viszonzásul visszafogadná az országból illegálisan Görögországba érkező és nemzetközi védelemre nem jogosult, valamint a már a török partoknál feltartóztatott migránsok mindegyikét. Az EU-nak viszont minden egyes visszafogadott szíriai állampolgárért cserébe be kellene fogadnia egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×